Menu
EUR
Allergisch voor grassen: Wat te doen?

Allergisch voor grassen: Wat te doen?

Het graspollenseizoen staat bijna voor de deur. Vanaf maart dienen de eerste pollen van sommige grassoorten zich al weer aan. Heel vervelend als je allergisch bent voor grassen of graspollen. Gelukkig zijn er oplossingen. We leggen je uit wat de manieren zijn om hier zo min mogelijk last van te hebben 

Wat is een graspollenallergie eigenlijk?

Graspollenallergie is een vorm van hooikoorts, waarbij het lichaam een allergische reactie heeft door graspollen. Je bent dus niet allergisch voor het gras of de grassen zelf. Wel ben je allergisch voor het stuifmeel in de grassen. Je merkt dit pas als de grassen in de bloei staan. Het stuifmeel wordt met name op warme dagen, waarbij veel wind staat door de lucht verspreid.  

Dat is het moment dat er klachten kunnen ontstaan. Wist je trouwens dat 1 op de 8 mensen in Europa last heeft van hooikoorts? Misschien herken jij je ook welin de onderstaande, veelvoorkomende symptomen. 

Wat zijn de symptomen die horen bij een graspollen-allergie?

De volgende symptomen kunnen duiden op graspollenallergie:

  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • (Veel) niezen
  • Jeukende ogen
  • Jeukende neus
  • Permanent gevoel van verkoudheid

Allergisch voor graspollen of juist verkouden?

Sommige van deze klachten kunnen natuurlijk ook duiden op een gewone verkoudheid. Maar een groot verschil is dat hooikoorts seizoensgebonden is. Een verkoudheid is dat niet, Daarnaast zit er een groot verschil in de symptomen. Zo heb je bij verkoudheid vaak last van keelpijn en is het snot dat uit je neus loopt bij een allergie veel dunner dan bij een verkoudheid.  

Om zeker te weten of je last hebt van graspollenallergie (ofwel hooikoorts) hebt, kun je een allergietest laten doen via de huisarts. 

Goed, we spoelen twee weken door. Je weet inmiddels dat je allergisch bent voor graspollen. Daar heeft de allergietest uitsluitsel over gegeven. Lees verder wat nu je opties zijn.  

Wat te doen tegen graspollenallergie?

Er zijn verschillende manieren om met een graspollenallergie om te gaan. We geven een aantal opties, waarbij we beginnen met een aantal snel te implementeren veranderingen. 

Graspollen vermijden 

Er zijn tal van adviezen die je kunnen helpen om in ieder geval de graspollen zo veel mogelijk te vermijden. We schrijven bewust ‘zo veel mogelijk’, want helemaal vermijden is bijna onmogelijk. Laten we eens een lijstje met handige tips noemen. Tips die makkelijk toe te passen zijn. 

  • Blijf s’avonds zoveel mogelijk binnen, want de hoeveelheid stuifmeel is dan juist het hoogst.   
  • Houd overdag ramen en deuren gesloten. 
  • Tijd om het gras weer eens te kortwieken? Laat het toch maar even doen door iemand die geen graspollenallergie heeft. 
  • Ga nadat je buiten bent geweest even lekker onder de douche. Trek vervolgens andere kleding waar zeker geen stuifmeel op zit. 
  • Een zonnebril staat bij niemand verkeerd. Zet hem op, zodat de pollen de ogen niet bereiken. 
  • Houd de ramen van de auto dicht. Overweeg ook een stuifmeelfilter voor de luchtventilatie in de auto. 
  • Zet geen verse bloemen in huis. Ook stuifmeel hiervan kan allergische klachten veroorzaken. 
  • Zorg ervoor dat er niet in huis wordt gerookt. Rook irriteert de luchtwegen, ogen, keel en neus en verergert klachten die door hooikoorts worden veroorzaakt. 
  • Lopen er huisdieren rond? Was ze regelmatig om het stuifmeel uit de vacht te verwijderen. 
  • Hang buiten geen was te drogen, bij een hoge concentratie stuifmeel. 
  • Wrijf niet in geïrriteerde ogen. En was af en toe even je gezicht en handen. 
  • Houd in je achterhoofd, dat het niet mogelijk is om allergenen in de lucht, zoals pollen, volledig te ontwijken. Om klachten te voorkomen en te verlichten, is vaak toch een medische behandeling nodig. Lees verder wat je opties daarin zijn. 

Neusspoelen bij graspollenallergie 

De neusdouche met nasaal spoelzout of de Rhino Horn gebruik je om waterdoor de neus te spoelen. Het spoelen zorgt ervoor dat graspollen (gedeeltelijk) uit de neus loskomen en via het neusgat weggespoeld worden 

Neuszalf 

Een hooikoorts neuszalf zorgt voor een  ‘beschermlaagje’ in de neus. Dit laagje zorgt er dan voor dat de neus meer beschermt is tegen de graspollen die je inademt. Op KNO-winkel raden we je RhinoBlock neuszalf aan. Het is gemaakt van zuivere witte vaseline en zuivere honing, een sterke beschermende werking hebben in je neus. Door RhinoBlock te smeren, zorg je voor een beschermlaagje tegen allergenen op je neusslijmvlies. Daarmee verdwijnen de klachten.  

RhinoBlock eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

 

Neusfilter 

Een neusfilter in de neus heeft een vergelijkbaar effect als een neuszalf. Het biedt een beschermlaag tegen de allergenen die je inademt. Op KNO-winkel hebben we de Sanispira anti-allergie neusfilter. Draag deze gerust de hele dag, zonder dat het gaat irriteren. 

Medicatie tegen graspollenallergie 

Overweeg anti-allergiemedicijnen (antihistaminica) Dat woord zijn we nog niet eerder tegengekomen. Wat is antihistamine? 

Histamine tref je aan in zowel je lichaam als in sommige voeding. In je lichaam heeft Histamine een hele brede functie. Zo is het stofje onder andere verantwoordelijk voor jouw lichaamstemperatuur. En stimuleert het ook jouw bloedcirculatie en ademhaling. Klinkt prima zou je zeggen, maar toch kan je lichaam maar een beperkte hoeveelheid van dit stofje aan. Krijg je er te veel van, dan leidt het tot allerlei hooikoortsgerelateerde klachten. Histamine komt namelijk ook via graspollen in je lichaam.  

Om dit tegen te gaan zijn er de zogenoemde Antihistaminica. Nu weten we waar het woord vandaan komt. Antihistaminica tegen hooikoorts is te verkrijgen in een aantal soorten tabletten, als neusspray of als neusdruppels. Het beste kun je even naar je huisarts voor overleg. 

Tot slot 

Er zijn duizenden soorten grassen. Een aantal veroorzaken allergieklachten en deze staan op verschillende momenten in bloei. De piek van graspollenallergie is in de maanden april tot en met juli. 

 

 

Graspollen kalender

Graspollen kalender (bron: pollennieuws.nl)

Bekijk onze anti-allergie producten


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen