Menu
EUR
Wat is anosmie?

Wat is anosmie?

Vers gemaaid gras, een lekkere bak koffie, croissantjes uit de oven… Elke dag ruiken we, bewust en onbewust, talloze geuren. Maar wat als niks nog ergens naar ruikt? Of bepaalde geuren plots verdwijnen? Dan heb je last van anosmie. Op deze pagina lees je meer over deze vorm van reukverlies en mogelijke oplossingen.

Inhoud:

Wil je graag meer weten over alle bestaande vormen van reukverlies? Lees dan het blog: Wat is een reukstoornis?

Wat is de betekenis van anosmie?

Anosmie is een stoornis waarbij het reukvermogen verloren gaat. Wie er last van heeft kan dus niet meer (goed) ruiken.

Er zijn twee soorten anosmie: selectieve en complete anosmie. Bij die eerste soort verdwijnen alleen bepaalde geuren. Bij complete anosmie ruikt iemand helemaal niks meer.

Symptomen van anosmie

Zoals hierboven beschreven betekent anosmie dat je niets meer ruikt of bepaalde geuren niet meer kunt ruiken. Daarnaast kan ook verlies van de smaak voorkomen. Geur en smaak hangen samen, vandaar dat mensen met anosmie vaak ook minder of niks meer proeven.

Sommige mensen hebben het idee dat ze bepaalde geuren wel kunnen ruiken. Ammoniak is hier een bekend voorbeeld van. Helaas gaat hierbij vaak niet écht om ruiken, maar om een prikkeling in de neus die veroorzaakt wordt door een bepaalde stof, zoals ammoniak. 

Oorzaken van anosmie

Anosmie komt nooit voor zonder specifieke oorzaak. Er is altijd een onderliggende reden waarom iemand niet meer (goed) kan ruiken. Enkele bekende oorzaken zijn:

  • Een neusverstopping
    Poliepen of een verkoudheid waarbij het neusslijmvlies opzwelt, kunnen een neusverstopping veroorzaken. Daardoor kunnen geurmoleculen het reukorgaan niet bereiken. Dit heet ook wel een transportreukstoornis of conductieve stoornis.
  • Een virusbesmetting of hersenbeschadiging
    Bij een virusbesmetting, zoals het griepvirus of het coronavirus, kan het reukepitheel in de hersenen beschadigd raken. Bij een hersenbeschadiging, bijvoorbeeld na een harde klap op het hoofd, kan de bulbus in de hersenen beschadigd raken. In beide gevallen bereiken geurprikkels de hersenen niet.
    Dit wordt ook wel een zenuwreukstoornis of sensorineurale stoornis genoemd.
  • Aanleg
    Sommige mensen kunnen al vanaf de geboorte niks ruiken. Bij hen ontbreekt de bulbus. Daardoor kunnen geuren niet aan de hersenen worden doorgegeven. Dit kan ook worden veroorzaakt door verschillende erfelijke aandoeningen.
    Het wordt ook wel een aangeboren reukstoornis of congenitale anosmie genoemd.
  • Ouderdom
    Bij het ouder worden kan geurverlies optreden. Het is een onomkeerbaar proces dat ook wel presbyosmie wordt genoemd.

Hiernaast zijn er nog enkele andere wat minder bekende oorzaken van anosmie. Zo zijn er medicijnen waarbij reukverlies een bijwerking is. Ook mensen die roken kunnen te maken krijgen met (tijdelijke) anosmie, omdat roken de slijmvliezen aantast.

Verder is bekend dat ook de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer anosmie kunnen veroorzaken. Bij die eerste is de aanmaak van dopamine verstoord, terwijl dit stofje belangrijk is voor het reukvermogen. Bij Alzheimer kunnen hersenen geur niet meer goed verwerken. Mensen ervaren dit vaak als reukverlies.

Wat zijn de gevolgen van anosmie?

De gevolgen van het verliezen of veranderen van het reukvermogen (en vaak tegelijkertijd de smaak) zijn onder andere:

  • Gevaar/angst
    Geur is vaak een waarschuwing. Denk maar aan een gaslucht, rook of bedorven eten. Mensen worden angstig, omdat ze dit waarschuwingssignaal missen.
  • Depressie of stemmingswisselingen
    Sommige mensen missen het ruiken (en proeven) zo erg, dat ze stemmingswisselingen krijgen of er zelfs depressief van raken. Dit komt vooral voor bij mensen die op latere leeftijd en voor lange tijd last hebben van anosmie.
  • Onzekerheid
    Mensen met anosmie ruiken ook hun eigen lichaamsgeur niet (goed) meer. Dit zorgt voor een gevoel van onzekerheid.

Worstel jij met de gevolgen van anosmie? Weet dat je niet de enige bent. Bespreek je klachten met de huisarts. Het kan ook helpen om contact te zoeken met mensen die in dezelfde situatie zitten. De patiëntenvereniging voor mensen met een reuk- en smaakstoornis kan hierbij helpen.

Bestaat er een behandeling tegen anosmie?

Sinds het begin van de coronacrisis is er veel aandacht voor reukstoornissen na een besmetting met Covid-19. Een groot deel van de mensen met het coronavirus bleek namelijk (tijdelijk) het reukvermogen te verliezen.

Die aandacht heeft ertoe geleid dat er nu meer onderzoek wordt gedaan naar anosmie. Zo wordt onder meer gekeken of een ontstekingsremmer helpt als het vroeg wordt toegediend bij iemand die het virus heeft gehad.

Bij dit onderzoek wordt ook gebruikgemaakt van reuktraining. Daarbij ruik je thuis twee keer per dag aan verschillende bekende geuren. Dit stimuleert de reukzin en leert de hersenen geuren weer te herkennen. De werking van deze training is bewezen, al is er geen garantie dat het reukvermogen weer (geheel) terugkomt.

Ga eerst naar je huisarts en probeer samen te ontdekken waarom je geen of minder geuren kunt ruiken. Pas als de oorzaak bekend is, weet je of reuktraining effect kan hebben.

[products=blog_anosmie]


Reacties (4)

gravatar
Mandy
Geplaatst op 2022-10-11 16:04:11
Leuk om te lezen dat er steeds meer aandacht voor is. Bij mij is het een aangeboren afwijking. Heb nooit iets kunnen ruiken. Er gingen al jaren verhalen rond dat het niet erfelijk is maar aangezien mijn vader en mijn tante ook niet kunnen ruiken lijkt mij dit iets te toevallig.

De vraag die je veel krijgt als mensen weten dat je niks ruikt. Kan je wel iets proeven dan? Mijn antwoord: Zeker!! soms nog verfijnder dan mensen die wel kunnen ruiken.

Reactie vanuit KNO-winkel.nl:

Beste Mandy,

Bedankt voor uw reactie! Een aangeboren reukstoornis kan inderdaad erfelijk zijn. Fijn om te horen dat u wel kunt proeven. Dit is namelijk niet bij iedereen met anosmie het geval.

Met vriendelijke groet,
KNO-winkel.nl
gravatar
Hans Geels
Geplaatst op 2022-07-05 16:12:16
Al jaren (6/7) geen reuk en geen smaak. Eén keer bij kno-arts getest met geuren. Geen resultaat. Na zoveel jaren opnieuw testen op reuk en smaak?

Reactie vanuit KNO-winkel.nl:

Beste Hans Geels,

Bedankt voor uw reactie op onze blog.

Over het algemeen zijn er twee redenen waarom iemand een stoornis ervaart:
• Iemand kan een stoornis ervaren omdat de lucht niet meer goed langs het reukorgaan kan (bijv. bij neusverkoudheid).
• Of iemand kan een stoornis ervaren omdat er iets is beschadigd (bijv. hersenbeschadiging na een ongeluk).

De reukzenuw en hersenen spelen dus een cruciale rol bij ruiken en dus ook bij een verstoring van het reukvermogen. Het verstoorde reukvermogen kan in sommige gevallen vanzelf (deels) herstellen, maar reuktraining kan het proces ondersteunen en versnellen. Door bewust verschillende geuren in te ademen worden de reukzenuw en de hersenen gestimuleerd wat kan leiden tot reukherstel.

In uw geval heeft u reeds diverse jaren geen reuk en smaak. Wij hebben helaas alleen informatie over de reuktraining en het is niet mogelijk om u advies te geven in hoeverre het opnieuw testen op reuk en smaak voor u op dit moment verstandig is. Het beste kunt u hiervoor contact opnemen met uw arts. Tevens wil ik u als tip graag verwijzen naar de vereniging reuksmaakstoornis. Zij hebben meer praktische ervaring over dit onderwerp en kunnen u mogelijk wel van tips voorzien.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
KNO-winkel.nl
gravatar
Michel van Essen
Geplaatst op 2022-01-08 22:08:04
Ik heb een vraag. Ik heb van de week een geurtje gekocht van Escentric Molecules - Molecule 04. Dit is een geur die bestaat uit 1 molecule, namelijk Javanol. Dit ruikt naar Sandelhout. Toen ik de geur de eerste dag op deed rook ik de geur de hele dag en avond lang. Maar sinds ik de geur de tweede dag op deed, ruil ik de geur ineens helemaal niet meer. Totaal helemaal niks. Al m’n andere parfums en geuren in het dagelijks leven ruil ik wel. Is dit een vorm van anosmie voor dit specifieke molecule? En komt dit nog terug of blijft dit?

Vriendelijke groeten,

Michel van Essen


Reactie vanuit KNO-winkel.nl:

Beste Michel,

Wij hebben overlegd met de reuksmaakstoornisvereniging. Dit is de Nederlandse patiëntenvereniging die als doel heeft om zo deskundig en breed mogelijk te informeren over reuk- of smaakstoornissen.

Zij hebben aangegeven dat u het beste contact kan opnemen met hun via: [email protected].

Met vriendelijke groet,

Team KNO-winkel.nl
gravatar
D.Willems
Geplaatst op 2021-05-08 09:26:05
Ik al jaren geen reukvermogen maar wel smaak. Ben nu 66 en de laatste 10 jaar dit probleem. Veel met neusverstuiver gewerkt maar eerder slechter reukvermogen gekregen. Mijn overgrootvader ken ik niet anders als altijd verkouden en een zakdoek bij de hand. Kan het erfelijk zijn?

Reactie vanuit KNO-winkel.nl:

Vervelend om te lezen dat u al jaren geen reukvermogen heeft. Het is bij ons bekend dat de reukvermogen met de jaren slechter kan worden. Ook kan het zo zijn dat de reukvermogen verminderd of verloren gaat na een griepje of verkoudheid.

Wij raden u aan om contact op te nemen met de huisarts om onderzoek te laten doen naar eventuele erfelijke invloeden.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen