Hoe van verkoudheid afkomen? Verlicht symptomen met deze 8 tips
We hebben allemaal weleens last van een vervelende verkoudheid. De verstopte neus, keelpijn, hoesten, en vermoeidheid kunnen behoorlijk hinderlijk zijn. Logisch dat je zo snel mogelijk van je verkoudheid wilt afkomen. Maar een verkoudheid valt helaas niet te genezen. Wat kun je dan wel doen tegen verkoudheid? Je kunt gelukkig de verkoudheidsklachten die je ervaart verlichten. In dit blog leggen we uit hoe, met 8 tips.
Een verkoudheid: Waarom kun je die niet snel genezen?
Verkoudheid is vaak een milde virale infectie van de bovenste luchtwegen, die wordt veroorzaakt door verschillende virussen, meestal rhinovirussen.
Deze virussen vermenigvuldigen zich in de slijmvliezen van de neus en keel. Dit zorgt voor de alom bekende symptomen van een verkoudheid. Zoals een verstopte neus, hoesten en keelpijn. Helaas is er geen directe manier om een verkoudheid volledig te verhelpen of deels tegen te gaan.
Laten we het meest voorkomende virus als voorbeeld nemen: het rhinovirus. Die heeft de neiging om snel te muteren. Dit betekent dat ze voortdurend veranderen, waardoor het moeilijk is om medicijnen te ontwikkelen die effectief zijn tegen alle varianten.
Gelukkig kan het immuunsysteem van het lichaam de virale infectie bestrijden en het herstel bevorderen. Na verloop van tijd, gaat de verkoudheid dus over.
Vaak herstel je binnen 7-10 dagen zonder specifieke medische behandeling. Daarnaast kun je een aantal acties ondernemen om individuele klachten te verminderen. Wat je kunt doen tegen de klachten van een verkoudheid bespreken we hieronder.
Tip 1. Rust is essentieel
Eén van de eerste stappen om jezelf te helpen herstellen van een verkoudheid is voldoende rust nemen. Je lichaam heeft tijd en energie nodig om het virus te bestrijden en het immuunsysteem te versterken. Probeer dus wat extra slaap te krijgen en verminder je activiteiten. Luister naar je lichaam en neem rust wanneer je je vermoeid voelt.
Tip 2. Blijf gehydrateerd
Het is cruciaal om voldoende vocht binnen te krijgen tijdens een verkoudheid. Waarom? De belangrijkste reden is omdat water het slijm in de neus- en keelholte verdunt. Hierdoor wordt het gemakkelijker om slijm af te voeren, wat kan helpen bij het verlichten van een verstopte neus en het verminderen van hoesten.
Voldoende vochtinname helpt bovendien de slijmvliezen vochtig te houden, waardoor irritatie verminderd.
Warme thee, water, soepen en vruchtensappen helpen om je gehydrateerd te houden. Bovendien helpt thee met honing je keelpijn verzachten en je neus ontstoppen.
Tip 3. Eet gezond en voedzaam
Een gezonde voeding is altijd belangrijk, maar zeker tijdens een verkoudheid. Zorg voor een dieet rijk aan vitamines en mineralen. Hiermee versterk je je immuunsysteem en help je je lichaam bij het bestrijden van de infectie.
Tip 4. Neusspoelen met een zoutoplossing
Een neusspoeling met zoutoplossing helpt bij het reinigen en vrijmaken van verstopte neusholtes. Vastzittend slijm wordt afgevoerd en daardoor heb je minder last van je verstopte neus. Dit biedt weer verlichting tijdens het ademhalen. Ook irriterende stoffen, zoals virussen, bacteriën, allergenen en stofdeeltjes die zich ophopen in de neusholtes worden weggespoeld door een neusdouche.
Met de Nasofree Neusdouche reinig je (door de opwaartse drukkracht) zeer effectief je neus en neusbijholten. Gebruik daarbij wel nasaal spoelzout en geen keukenzout of zeezout. Dit kan schadelijk zijn voor je neus.
Tip 5 Een verstopte neus verlichten met een neusspray
Een neusspray is een middel dat in vloeibare vorm via verstuiving in de neus wordt aangebracht. Eén van de functies van een neusspray is verlichting van de neusverstopping. Daarmee maak je een gedeelte van het slijm in de neus los en dat kun je eruit snuiten.
Een neusspray die je daarvoor zou kunnen kiezen is Capsinol, een natuurlijke neusspray. Met als hoofdbestanddeel capsaïcine. Dit is het stofje dat rode peper een heet effect geeft. Het heeft een prikkelend effect in de neus en bouwt de weerstand van de neus op lange termijn op. Capsinol mag onbeperkt gebruikt worden en is niet schadelijk voor de neus. Het zout en xylitol in Capsinol laat het neusslijmvlies slinken, waardoor de slijmproductie afneemt.
Veel neussprays werken vaak op basis van xylometazoline. Deze neussprays kunnen vaak slechts een week achter elkaar gebruikt worden.
Eén van de belangrijkste nadelen van xylometazoline-neussprays is namelijk het risico op ‘rebound congestie’. Dit gebeurt wanneer het gebruik van de spray langer dan de aanbevolen duur (meestal 3-5 dagen) wordt voortgezet. In plaats van de neusverstopping te verlichten, kan het gebruik van de spray leiden tot een nog hardnekkiger neusverstopping wanneer het effect van de spray afneemt.
Tip 6. Neem hoestsiroop met honing of tijm
Een hoestsiroop kan de vastzittende en droge hoest onderdrukken en daarmee verlichting bieden. Ook tijdens de nachten. Een hoestsiroop met honing werkt verzachtend op de keel, wat betekent dat het kan helpen bij het losmaken van taai slijm in de luchtwegen. Honing heeft daarnaast antibacteriële eigenschappen, waardoor het kan helpen bij de bestrijding van infecties die hoest kunnen veroorzaken.
Tijm bevat verbindingen, zoals tijmolie, die slijmverdunnende eigenschappen hebben. Dit betekent dat het kan helpen bij het losmaken van taai slijm in de luchtwegen. Hierdoor is het gemakkelijker om slijm op te hoesten.
[products=blog_verkoudheid_afkomen]
Tip 7. Stomen tegen verkoudheid
Stomen kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals een verstopte neus, hoest en keelpijn. De stoom helpt bij het losmaken van slijm en het openen van de luchtwegen. Je vergemakkelijkt daarmee de ademhaling. Het geeft verlichting en laat je comfortabeler ademen. Dit geldt met name voor mensen met milde verkoudheidssymptomen.
Toch is het niet voor iedereen geschikt en er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen. Hier zijn enkele overwegingen.
Voorzorgsmaatregelen en overwegingen
Stomen kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken, dus wees voorzichtig. Vermijd het inademen van stoom die te heet is, omdat dit de slijmvliezen kan beschadigen.
- Gebruik geen kokend water, omdat dit brandwonden kan veroorzaken. Laat het water een beetje afkoelen voordat je begint met stomen.
- Voeg geen irriterende stoffen zoals menthol of kamfer toe aan het stoomwater, omdat dit de luchtwegen kan irriteren.
- Stoominhalatie kan bij sommige mensen met astma of andere luchtwegaandoeningen leiden tot hoestbuien of verergering van symptomen. Wees voorzichtig als je tot deze groep behoort en overleg eventueel met je arts.
Tip 8. Raadpleeg een arts indien nodig
In de meeste gevallen gaat een verkoudheid vanzelf over. Als je echter ernstige symptomen ervaart, zoals hoge koorts, aanhoudende pijn op de borst, of moeite met ademhalen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Dit kunnen tekenen zijn van een ernstiger gezondheidsprobleem. Een aanhoudende verkoudheid vereist aandacht.
Het verslaan van een verkoudheid vergt geduld en zelfzorg. Met de juiste maatregelen en voldoende rust zul je jezelf binnenkort weer gezond en energiek voelen. Blijf positief en geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om te herstellen.
Verkoudheid voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt verkoudheid op deze manieren proberen te voorkomen:
- Zorg voor jezelf: goed eten, slapen en (water) drinken houden je lichaam en weerstand sterk.
- Zorg voor hygiëne: door je handen regelmatig te wassen en een (redelijk) schone omgeving te behouden, voorkom je aanraking met eventuele virussen of bacteriën.
- Houd afstand van andere mensen die verkouden zijn: verkoudheid is besmettelijk. Door afstand te houden van mensen met verkoudheidsklachten, maak je zelf minder kans om dit te krijgen. Probeer ook je gezicht niet te veel met de handen aan te raken als er een verkoudheidsvirus heerst. Dit geleidt een eventueel virus gemakkelijk van je hand naar je mond/luchtwegen.
Tot slot
Van je neusverkoudheid afkomen is een enigzins misleidende term. Je kunt een verkoudheid niet abrupt laten stoppen of sneller laten genezen. Gelukkig bestaan er genoeg tips die werken tegen verlichting van je verkoudheidsklachten. Deze variëren van het vrijmaken van je neusholtes via neusdouches en neussprays tot het goed uitrusten zodat je lichaam de energie heeft om het immuunsysteem te herstellen.