Wat helpt bij hooikoorts?
Sommige mensen associëren de lente en zomer niet alleen met lekker weer, maar helaas ook met niezen, jeukende ogen en een verstopte neus. Oftewel, het hooikoortsseizoen breekt voor hen weer aan. Voor deze mensen is verlichting van klachten essentieel. In dit artikel bespreken we daarom wat er helpt bij hooikoortsklachten. We geven opties die symptomen helpen verlichten. Ook bespreken we hulpmiddelen speciaal voor kinderen.
Je weet waarschijnlijk dat hooikoorts een veelvoorkomende allergische reactie is op pollen (allergenen) van bomen, grassen en onkruiden. En ben je vast bekend met de symptomen en klachten van hooikoorts. Voor de volledigheid benoemen we hieronder de 5 meest bekende symptomen.
Niezen: Hooikoorts veroorzaakt vaak aanhoudend niezen, als reactie op de pollen in de lucht.
Loopneus: Een loopneus is een veelvoorkomend symptoom, waarbij de neus afscheiding produceert als reactie op de pollen.
Jeukende en tranende ogen: De ogen kunnen jeuken, rood worden en tranen als gevolg van blootstelling aan de pollen.
Jeukende keel: Irritatie en jeuk in de keel kunnen optreden omdat de pollen in de lucht zweven en via de luchtwegen worden ingeademd.
Verstopte neus: Hooikoorts kan leiden tot een verstopte neus doordat de slijmvliezen in de neus opzwellen.
Andere klachten die door patiënten worden genoemd zijn hoofdpijn, hoesten, een kriebelneus, verdikt slijm in de keel en vermoeidheid.
Maar wat is uiteindelijk een goed hulpmiddel tegen hooikoorts? De oplossingen op KNO-winkel kunnen werken bij drie verschillende stadia waarin je te maken hebt met deze vervelende pollenallergie.
- Klachten voorkomen door te zorgen dat pollen je neus niet binnendringen
- Klachten minimaliseren door pollen die tóch binnendringen te verwijderen
- Klachten die je al hebt tegengaan
Voorkom dat pollen je neus binnendringen
Wat je natuurlijk het liefste wilt is pollen zoveel mogelijk tegenhouden. Dus vóórdat die je neus binnendringen en klachten kunnen veroorzaken. Een preventieve werking. Alle pollen tegenhouden is best een uitdaging en gaat je waarschijnlijk ook niet lukken. Maar elke pol minder is er één. In ons assortiment vind je 2 producten met een preventieve werking tegen hooikoorts:
- RhinoBlock neuszalf: Deze vette zalf op basis van 100% witte vaseline en zuivere honing beschermt je neusslijmvlies tegen pollen.
In een wetenschappelijke studie onder 91 patiënten zijn zogenoemde ‘pollenblockers’ zoals Rhinoblock, bewezen effectief gebleken tegen hooikoorts. Dit in vergelijking met de werking van een placebo. Van witte vaseline en zuivere honing is bekend dat ze slechts zeer zelden een allergische reactie oproepen.
RhinoBlock is geschikt voor kinderen ouderen dan 6 jaar en volwassenen. Het is prettig smeerbaar en werkt direct.
[products=blog_helpt_hooikoorts]
RhinoBlock eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.
Deze neusspreider filtert pollen uit de lucht wanneer je inademt en vangt deze op in het filter. Dit filter kun je langere tijd (8-12 uur) dragen voordat het vervangen dient te worden.
De Sanispira vergemakkelijkt bovendien de ademhaling, omdat je neusvleugels door de spreiders verder uit elkaar worden gezet.
[products=blog_helpt_hooikoorts1]
De RhinoBlock neuszalf en de Sanispira neusspreider kunnen in combinatie gebruikt worden. Zo biedt het extra bescherming.
Verwijder pollen uit je neus
Zoals eerder aangegeven is het moeilijk om volledig te voorkomen dat pollen zich op je neusslijmvlies nestelen. Maar je kunt ze wel (grotendeels) wegspoelen wanneer ze daar eenmaal zitten.
Dat doe je met een neusdouche in combinatie met spoelzout. We hebben verschillende soorten neusdouches in ons assortiment. Ook elektrische neusdouches én neusdouches speciaal voor (jonge) kinderen.
Op de blogpagina 'Neusspoelen helpt ook bij hooikoorts' lees je meer over hoe je met een neusdouche de pollen uit je neus kunt spoelen.
Bestaande hooikoortsklachten tegengaan
Wanneer je flink gevoelig bent voor hooikoorts is het vrijwel onmogelijk om op elk moment helemaal vrij van pollen te blijven. Vroeg of laat krijg je toch weer in meer of mindere mate ermee te maken. Gelukkig heeft KNO-winkel dan ook middelen die je kunt gebruiken om deze klachten te verlichten:
- Capsinol Hooikoorts neusspray: werkt heel effectief tegen neusklachten (verstopte neus, loopneus en niezen). De ingrediënten vormen een beschermlaagje op het neusslijmvlies, waardoor pollen zich minder snel op het slijmvlies kunnen bevestigen. Het helpt daardoor je gezwollen neusslijmvlies slinken.
- Mellosan honing-keelspray: bewezen effectief en verzachtend bij keelklachten (keelpijn en kriebelhoest). Dus merk je dat keelklachten bij jou een duidelijk symptoom zijn van je hooikoortsklachten? Net zoals keelklachten bij een verkoudheid het geval kan zijn, dan kun je Mellosan overwegen.
We hebben in de eerdere paragrafen een aantal hulpmiddelen besproken die effectief werken tegen specifieke symptomen van hooikoorts. Voor bepaalde symptomen van hooikoorts, zoals gezwollen ogen en vermoeidheid, heeft KNO-winkel geen middelen die zich daar specifiek op richten.
Toch zouden die klachten geleidelijk moeten afnemen naarmate je pollen tegenhoudt en verwijdert zoals we dat hierboven besproken hebben.
Wat te doen tegen (klachten van) hooikoorts bij een kind
We hebben zojuist hulpmiddelen besproken die in ieder geval voor volwassen geschikt zijn.
Maar wat kun je doen als jouw zoon of dochter hooikoortsklachten ervaart. Want hooikoorts komt helaas ook vaak bij kinderen voor. Zelfs peuters en baby’s blijven niet gespaard. Als ouder wil je je kind helpen. Oók omdat ze vaak juist ’s nachts last hebben, wat jullie ook slaap kost.
Gelukkig zijn er ook dan middelen die je zelf kunt gebruiken.
- RhinoBlock neuszalf: geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar
- Rhino Horn Junior Neusdouche: geschikt voor kinderen t/m 12 jaar
- Capsinol Hooikoorts neusspray: geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar
- Baby Flaem Neuszuiger: om slijm en snot uit de neus van je baby te zuigen
Tot slot
Je hebt in dit artikel wat tips gekregen over wat je kan helpen bij hooikoorts. Twijfel je nog wat voor jou de beste keuze is? Het kan nooit kwaad om je klachten te bespreken met een allergoloog of gewoon je huisarts.
Een optie die we bijvoorbeeld niet besproken hebben zijn antihistamine tabletten. De huisarts allergoloog of apotheker kan je daar meer over vertellen, inclusief wat mogelijke bijwerkingen zijn.
Of ben je op zoek naar wat meer kennis van een ervaren KNO-arts? Lees dan het blog van oud KNO-arts Jan van der Borden: Hooikoorts doorstaan: Een stappenplan
Hij gaat dieper in op specifieke klachten bij hooikoorts en bespreekt verschillende oplossingen.
Op Neus.nu vertelt KNO-arts, medisch specialist Marleen Vleming hoe hooikoorts ontstaat en wat je er allemaal tegen kunt doen. Ook komen daarin een aantal middelen aan bod die we hierboven bespraken.
FAQ
Helpt paracetamol tegen hooikoorts?
Nee, paracetamol is geen specifiek middel tegen hooikoorts. Paracetamol is een pijnstillend en koortsverlagend middel, maar het heeft geen directe invloed op de symptomen van hooikoorts, zoals niezen, jeukende ogen en een loopneus.