Menu
EUR
Je oren uitspuiten: al je vragen beantwoord

Je oren uitspuiten: al je vragen beantwoord

Heb je oorklachten, en twijfel je of je je oren wilt (laten) uitspuiten? Hieronder bespreken we of uitspuiten zin heeft, wanneer dan en hoe het werkt. Ook laten we je zien hoe je zélf je oren uitspuit.

Inhoudsopgave:

Wanneer moet je je oren (laten) uitspuiten?

Hoe weet je of je je oren moet laten uitspuiten? Op welke klachten moet je letten?

Eigenlijk is er slechts één reden: wanneer je minder goed hoort door oorsmeer. Dat kan namelijk een prop voor je gehoorgang veroorzaken.

De oorsmeerprop kan ook enkele andere klachten meebrengen: oorpijn, jeuk, een ‘verstopt’ gevoel of druk op je oor. Door uitspuiten spoel je de prop weg en los je de klachten op.

De opgesomde punten hieronder zijn op zichzelf geen reden om je oren te laten uitspuiten:

  • Een (midden)oorontsteking: je kunt een oorontsteking niet verhelpen door je oren uit te spuiten. Integendeel: de ontsteking kan juist verergeren. Onder andere vanwege de druk bij het uitspuiten: dat kan flink zeer doen tijdens een ontsteking. Maar je loopt ook het risico dat je de infectie verspreidt.
  • Verkoudheid: verkoudheid kan er ook voor zorgen dat je oren verstopt gaan zitten. Maar uitspuiten helpt dan niet. Je kunt beter een neusspray of neusdouche gebruiken.

[products=blog_oren_uitspuiten4]

Lees ook het blog van oud KNO-arts Jan van der Borden waarin hij beschrijft wat je kunt ondernemen bij ongemakken als gevolg van verstopte oren door een verkoudheid.

  • Jeuk: overtollig oorsmeer kán voor jeuk zorgen. Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken, zoals een of eczeem. Stel dus éérst de oorzaak vast, en bepaal dan wat je eraan kunt doen.
  • Voordat je gaat vliegen: uitspuiten heeft alleen zin wanneer je oor al verstopt zit. Dan kun je namelijk bij het vliegen extra last van oorklachten krijgen. Twijfel je? Overleg dan met je huisarts.

Is het goed om je oren te (laten) uitspuiten?

Als het uitspuiten goed gebeurt, is het effect dat het helpt tegen doofheid. Het kan ook helpen tegen suizen (tinnitus), omdat ook dit door oorsmeer veroorzaakt kan worden.

Ben je dagen na het oren uitspuiten nog steeds (gedeeltelijk) doof? Dan is de oorsmeerprop waarschijnlijk blijven of is er nog sprake van een tijdelijke drukverandering in het middenoor. Ga in dat geval (terug) naar je huisarts. Ook kan er een andere reden zijn dat je oren dicht blijven zitten. Mogelijk is er infectie of ontsteking of andere vorm van gehoorschade. 

Is oren uitspuiten dan nooit slecht? Wat zijn eventuele nadelen?

Er zijn zeker websites die waarschuwen voor oren uitspuiten. Door het uitspuiten zouden juist ook klachten kunnen ontstaan, zoals oorsuizen.

Ook horen zij te weten wanneer uitspuiten extra risico’s mee kan brengen. Zoals bij een gaatje in het trommelvlies, een oorontsteking of recent ongeluk met het oor. Informeer de arts of assistente hierover.

In die gevallen zijn er alternatieve methodes, zoals je oor uitzuigen of met een instrument het oorsmeer verwijderen.

Waar kun je je oren laten uitspuiten?

Je kunt je oren laten uitspuiten bij je huisarts. Maar als de dokter extra problemen met je oor constateert (zoals een gaatje in je trommelvlies of een oorontsteking) zal hij/zij een andere behandeling kiezen. Of je doorverwijzen naar de KNO-arts.

Je kunt ook zelf je oren uitspuiten. Daarover lees je verderop meer.

Hoe werkt oren uitspuiten precies?

Als je oren uitgespoten worden, wordt warm water in je oren gespoten met een oorspuit. Dit gebeurt onder redelijke druk, zodat de oorsmeerprop loskomt en samen met het water je gehoorgang verlaat.

Na het uitspuiten is het heel belangrijk om de gehoorgangen weer goed droog te maken. Anders loop je risico op infecties, irritatie of nieuwe ophopingen van oorsmeer.

Voorbereiding bij oren uitspuiten

Om de kans te vergroten dat de oorsmeerprop loskomt, is het belangrijk om je oren voor te bereiden. Dat is heel gemakkelijk:

Druppel 3 dagen vóór het uitspuiten eerst met olie (bijvoorbeeld olijfolie) in je oor. Zo maak je het oorsmeer zachter, zodat het makkelijker loskomt. Je kunt hiervoor ook een speciale oorspray gebruiken, om die kans nog groter te maken en nieuwe oorsmeerproppen te voorkomen.

Doet oren uitspuiten pijn?

Nee, normaal gesproken is oren uitspuiten niet pijnlijk. Doet het bij jou wel zeer tijdens de behandeling? Geef dit dan direct aan. Het is dan belangrijk om de behandeling direct te stoppen en te achterhalen waarom bij jou het uitspuiten pijn doet.

Heeft oren uitspuiten bijwerkingen?

Als het uitspuiten goed gebeurt, zou je daarna geen blijvende klachten moeten ervaren. Wel kunnen er kortdurende bijwerkingen zijn. Bijvoorbeeld:

  • Duizeligheid en misselijkheid: in je oren zit een belangrijk evenwichtsorgaan. Daarom kan uitspuiten kort voor duizeligheid zorgen. Dit hoort snel weer over te zijn.
  • Tijdelijk minder horen: na het uitspuiten zal er eerst nog water achterblijven. Daardoor kun je (net) erna minder horen of zelfs even ‘doof’ zijn.
  • Jeuk: het achterblijvende vocht kan ook tijdelijk voor wat jeuk zorgen.

Ervaar jij wél (ernstige) klachten na het uitspuiten? Laat dan onmiddellijk onderzoeken waar die vandaan komen. Dit zou namelijk niet voor mogen komen. Het gaat om klachten als:

  • Oorpijn
  • Hoofdpijn
  • Suizen/ruis (tinnitus)
  • Blijvende duizeligheid en misselijkheid
  • Blijvend gehoorverlies

Hoe vaak moet je je oren uitspuiten?

Het antwoord hierop is: zo min mogelijk. Veel beter is het om te voorkomen dat je je oren (regelmatig) moet laten uitspuiten. Dat doe je door je oren op de juiste manier te reinigen.

Om je hierbij te helpen, hebben we een artikel geschreven: Hoe moet je je oren schoonmaken?

Het is goed om hier direct na het uitspuiten mee te beginnen. Zo voorkom je nieuwe ophopingen van oorsmeer, en dus ook de noodzaak om opnieuw uit te spuiten.

Zelf je oren uitspuiten

Het is over het algemeen niet aan te raden om zelf je oren uit te spuiten met een spuit die je zelf hebt aangeschaft, bijvoorbeeld bij een drogist, zonder de juiste kennis of begeleiding van een zorgverlener. Het verkeerd uitvoeren kan ervoor zorgen dat complicaties zoals beschadiging van het trommelvlies of infecties optreden.

Wel zijn er verschillende oorreinigingsmiddelen op de markt, die samen met KNO-artsen zijn ontwikkeld. Daarmee kun je zelf overtollig oorsmeer wegspoelen maar ook voorkomen.

Let op: met deze middelen is het meestal niet mogelijk om te verwijderen. Het is verstandiger om dan de huisarts te raadplegen. Ze zijn bedoeld om je oren op dagelijkse basis schoon te houden van overmatig/overtollig oorsmeer en proppen te voorkomen.

We lichten 3 producten uit:

EarClin Oordouche

Earclin Oordouche verwijdert overtollig oorsmeer, dankzij een unieke zeepoplossing in combinatie met lauw water.

De oordouche kun je dagelijks gebruiken om je gehoorgangen schoon en vrij te houden.

[products=blog_oren_uitspuiten]

Audispray Oorspray

Audispray verzacht oorsmeer en lost het op. Gebruik je dit regelmatig? Dan voorkom je oorproppen. 100% natuurlijk en daarom geschikt vanaf 12 jaar.

[products=blog_oren_uitspuiten1]

EarScratcher

Met de EarScratcher verwijder je oorsmeer op een veilige manier, zónder je trommelvlies te beschadigen. Het apparaatje heeft een lusje dat zich achter en om het oorsmeer heen vormt en het niet verder de gehoorgang in drukt.

In tegenstelling tot de Earclin en de Audispray, is de Earscratcher niet een methode om oorsmeer te verzachten of uit te laten spuiten.

[products=blog_oren_uitspuiten2]

Bronnen


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen