Menu
EUR
Klachten huisstofmijtallergie verminderen

Klachten huisstofmijtallergie verminderen

Geschreven door Jan van der Borden. Jan was 31 jaar lang actief als KNO-arts.

Diagnose huisstofmijtallergie: Hoe voorkom of verminder je het?


Je zou denken dat, omdat in dit jaargetijde graspollenallergie nauwelijks meer voorkomt,  je bij een langdurige verkoudheid in ieder geval een allergie kunt uitsluiten. Maar dat is een misverstand. Ik leg het je uit.

Bij een verkoudheid denken we in deze tijd vaak aan een infectie met het Covid-19-virus, een gewone griep of een gewone verkoudheid. Maar als de verkoudheidsklachten in de herfst langer dan twee weken aanhouden, is dat toch gek.

Zelftest

Om onderscheid te maken is een zelftest nodig bij aanvang van de klachten. Positief resultaat betekent corona en negatief resultaat betekent griep of verkoudheid. De tijd vertelt je daarna of één van deze drie diagnoses klopt, want na 1-2 weken horen de verkoudheidsklachten over te zijn.

Duren ze langer dan komt een nieuwe diagnose om de hoek kijken: allergie. Het is eigenlijk beter om van inhalatieallergie te spreken, want de klachten hebben te maken met inademing van allergenen.

De kans dat je last hebt van graspollen als allergie is in deze periode klein, maar huisstofmijtallergie is dat zeker niet. Juist in de vochtige, nog wat warme herfst, gedijen huisstofmijten heel goed met name in je bed. Sommige mensen spreken daarom over herfstallergie. Na de zelftest is nu een test bij je huisarts nodig om dit aan te tonen.

Preventie

De huisarts kan bloedonderzoek inzetten om allergie aan te tonen. Dan wordt ook duidelijk of er alleen een allergische reactie is voor de huisstofmijt of dat andere inhalatieallergieën een rol spelen. Nu de bloeiperiode van grassen zo goed als voorbij is, is de kans op een grasallergie niet heel groot meer. Overigens, bij een grasallergie werkt preventie ook. Denk aan zalf smeren in de ingang van de neus, vaker douchen, een verhuizing van bos- naar duingebied, etc. Lees hier ook meer hierover op neus.nu.

Een allergische reactie treedt alleen op bij contact tussen allergeen en het slijmvlies. Daar ligt dan ook de mogelijkheid van behandeling. Een behandeling zonder medicijnen wel te verstaan en een  preventieve behandeling, want geen contact, geen allergische reactie.

Wat kun je dan doen? Een bed heb je overal nodig, dus zal verhuizen niet helpen. Hygiëne helpt wel, door goed de slaapkamer en het beddengoed te luchten. Het 24 uur in de ijskast leggen van knuffels ook. Huisstofmijten houden namelijk van warmte in combinatie van vochtigheid en niet van droge kou. Wist je dat je ’s nachts wel een halve kilo aan gewicht verliest door vocht? Veel van het lichaamsvocht gaat in je beddengoed en matras zitten. Om die reden voelt de huisstofmijt zich daar thuis. Jaag hem dus weg!

Een neusdouche doet wonderen

En als hij toch jouw preventieve maatregelen weet te omzeilen, is er altijd nog de neusdouche. Spoel regelmatig de huisstofmijtuitwerpselen (ja, want daar gaat het eigenlijk om) van het neusslijmvlies weg; onder het motto: geen contact, geen allergische reactie.

Neusdouches zijn er in vele soorten en maten. Zoek er één die bij je past. Aangezien preventie altijd beter is dan genezen, moet deze aanpak veel mensen moeten aanspreken. De genezende aanpak kan altijd nog worden geprobeerd.

En-en oplossingen

Soms is een preventieve en een genezende werking nodig, en-en dus. Dat kan dan bijvoorbeeld met corticosteroïd-bevattende neussprays, waarvoor je bij je huisarts terecht kunt.

Een KNO-arts is weer nodig om allergische immunotherapie toe te passen. Dat kan tegenwoordig met zuigtabletten (sublinguaal; onder de tong) kan. Met deze therapie leert het lichaam in drie jaar tijd huisstofmijtallergeen niet meer als vreemd te herkennen en zal een allergische reactie achterwege blijven.

Nog een laatste tip

Je kunt fysiologisch zout voor een neusdouche gebruiken, maar nog beter is nasaal spoelzout. Gebruik je andere zoutsoorten, dan kan het water met te veel of te weinig zout een irritatie veroorzaken van het neusslijmvlies dat erg lijkt op allergie. Dat heet dan met recht: zoutwater naar de zee dragen.  

Dit artikel is geschreven door:

KNO-arts Jan van der BordenJan van der Borden
KNO-arts

Jan is sinds 1989 KNO-arts. Hij heeft gewerkt in het AMC, Andreas Ziekenhuis, SLAZ en het BovenIJ Ziekenhuis. Hij is erelid van de Nederlandse KNO-vereniging. Voor deze vereniging en andere zorgaanbieders professionaliseert hij websites, zoals neus.nu. Via miotheek.nl geeft hij nascholing over otologie voor o.a. huisartsen.

“Ik zat heel lang in het KNO-vak en ondersteun nog steeds graag mensen met mijn kennis en kunde. Dat deed ik in mijn spreekkamer, maar nu ook met duidelijke uitleg op diverse websites.”


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen