Menu
EUR
Kun je verkouden worden van airco?

Kun je verkouden worden van airco?

Geschreven door Jan van der Borden. Jan was 31 jaar lang actief als KNO-arts.
 
Airconditioning (airco) is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons Nederlandse, dagelijks leven. Of het nu op kantoor is, in het openbaar vervoer en zelfs thuis of in de auto, airco's zijn overal te vinden. 
 
Vooral op snikhete dagen is luchtkoeling een zegen, maar helaas ervaren veel mensen klachten door het gebruik van airconditioning. 
 
Neusverkoudheid, droge ogen en een zere keel zijn veelvoorkomende klachten die vaak worden toegeschreven aan het gebruik van airco's die op volle toeren draaien.
 

Word je nu wel of niet verkouden van airco?

Nee, verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Een airco kan het slijmvlies echter dusdanig irriteren, dat er ontregeld neusslijmvlies ontstaat. 
 
De ontregeling voelt aan als verkoudheid. Er is namelijk dan ook 1. gezwollen neusslijmvlies met verstopping als gevolg en 2. meer slijmproductie met een loopneus tot gevolg. 
 
Kortom: een echte verkoudheid komt door een virus en ontregeld neusslijmvlies komt door airconditioning. Ze kunnen wel dezelfde klachten geven.
 

Voorkom droge lucht door airco

Bij een goed afgestelde airco zijn de klachten van het neusslijmvlies minder of zelfs afwezig, maar het is belangrijk om te beseffen dat er veel mis kan gaan met de luchtkwaliteit als een airco niet optimaal functioneert of slecht wordt onderhouden. 
 
Een airco koelt de lucht en haalt vocht uit de lucht, waardoor de lucht droger wordt. Hoewel droge lucht koeler aanvoelt dan vochtige lucht, is het essentieel dat de luchtvochtigheid tussen de 45-60% blijft om comfortabel te blijven en geen neusklachten te veroorzaken. 
 
Mensen die gevoelig zijn voor droge lucht, zoals COPD-patiënten en mensen met allergieën, lopen bij slecht functionerende airco's een verhoogd risico op klachten. 
 
Je kunt de gewenste luchtvochtigheid behouden door tijdens het gebruik van de airco ook een luchtbevochtiger aan te zetten.

[products=blog_airco1]

Hoe word je ziek van airco in het vliegtuig?

In je eigen huis of auto kan je nog iets doen aan de luchtkwaliteit die door de airco wordt gemaakt. Dat is natuurlijk niet mogelijk in andere afgesloten ruimtes, zoals vliegtuigen. 
 
Blazen de airco's van vliegtuigen dan niet juist virussen rond? Dat gebeurt inderdaad. Een airco doet bij grote groepen mensen het risico op echte verkoudheid toenemen. Er draagt altijd wel één persoon een verkoudheidsvirus bij zich. Tijdens de corona-lockdowns werd er minder gevlogen en dat hielp om het verspreiden van het virus te voorkomen.

Als je toch last krijgt van neusklachten door de airco (niet door een virus), zorg dan voor een optimale luchtvochtigheid. Of verminder klachten zoals korstjes of een geïrriteerd neusslijmvlies met een neuszalf. Heb je last van verkoudheidsklachten? Die kun je verlichten door een neusdouche te gebruiken. 

[products=blog_airco2]

Verkoudheid en airconditioning: een ongelukkige combinatie

Kortom, hoewel airconditioning een welkome verfrissing kan zijn op warme dagen, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke klachten die het gebruik ervan met zich mee kan brengen. 
 
Door de luchtvochtigheid op peil te houden en je airco's goed te onderhouden, kun je - in ieder geval thuis en in je auto - genieten van de voordelen van luchtkoeling. Zonder last te krijgen van vervelende neusklachten.
 

Dit artikel is geschreven door:

KNO-arts Jan van der BordenJan van der Borden
KNO-arts

Jan is sinds 1989 KNO-arts. Hij heeft gewerkt in het AMC, Andreas Ziekenhuis, SLAZ en het BovenIJ Ziekenhuis. Hij is erelid van de Nederlandse KNO-vereniging. Voor deze vereniging en andere zorgaanbieders professionaliseert hij websites, zoals neus.nu. Via miotheek.nl geeft hij nascholing over otologie voor o.a. huisartsen.

“Ik zat heel lang in het KNO-vak en ondersteun nog steeds graag mensen met mijn kennis en kunde. Dat deed ik in mijn spreekkamer, maar nu ook met duidelijke uitleg op diverse websites.”


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen