Last van reuk- en smaakverlies? Herstel het zo!
Niks meer kunnen ruiken en proeven is, zacht gezegd, geen pretje. Of het nou komt door een coronabesmetting, verkoudheid, een griepje of ongeluk aan het hoofd, reukverlies kan mensen behoorlijk onzeker en zelfs depressief maken. Maar goed nieuws: er is een reuktraining die kan helpen om het reukvermogen te verbeteren of herstellen.
Laten we bovenstaande zin nog eens herhalen: een reuktraining kán helpen om het reukvermogen te verbeteren of herstellen. Het kan, maar zo’n training biedt geen garantie dat dit gebeurt. Bij sommige mensen maakt een reuktraining geen verschil, omdat de beschadiging op een niet te herstellen plek zit of onomkeerbaar is.
Wat is een reukstoornis?
Even kort, wat is een reukstoornis ook alweer? Bij een reukstoornis is, zoals de naam als zegt, het reukvermogen verstoord. Dat kan door van alles komen. Een virusbesmetting of verkoudheid bijvoorbeeld, maar ook door een ongeluk of bepaalde medicatie.
Er zijn meerdere soorten stoornissen:
- Anosmie
Hierbij ruikt iemand helemaal niets meer of bepaalde geuren niet. - Parosmie
Mensen met parosmie ruiken geuren anders dan ze daadwerkelijk zijn. Zo kunnen dingen ineens erg lekker ruiken of juist heel vies. - Hyposmie
Bij hyposmie ruikt iemand geuren minder sterk. Deze reukstoornis komt voor in milde, matige of ernstige vorm. - Fantosmie
Iemand met fantosmie ruikt geuren die er niet zijn. Dit worden ook wel geurhallucinaties genoemd. - Agnosmie
Hierbij kunnen mensen nog wel ruiken, maar kunnen ze de geuren niet meer juist plaatsen.
Reuktraining
Zoals gezegd: er is een manier om het reukvermogen te verbeteren of zelfs helemaal te herstellen. Er is hiervoor namelijk een speciale reuktraining ontwikkeld. Het effect van zo’n training is wetenschappelijk aangetoond. Het verschilt wel per persoon of en hoe goed de training werkt. Bij sommige mensen verbetert het reukvermogen een beetje, bij anderen verbetert het sterk of komt het zelfs helemaal terug. En zoals gezegd verandert er bij sommige mensen niks.
Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar een reuktraining is eigenlijk supersimpel. U ruikt twee keer per dag aan vier verschillende geurflesjes, 20 seconden per flesje. Dit kan gewoon vanuit de luie stoel. Door regelmatig aan die flesjes te ruiken, prikkelt u de reukzenuwen en traint u de hersenen om geuren weer (goed) te herkennen.
Het is slim om tijdens het ruiken naar plaatjes te kijken van de verschillende geuren. Ruikt u bijvoorbeeld aan het flesje met de geur ‘roos’, kijk dan ook naar een plaatje van een roos. Dit is namelijk bewezen effectiever in combinatie met de geurflesjes.
Geursets
Een geurtraining werkt het best als u ‘m lang volhoudt. Daarom bestaan er verschillende geursets. In zo’n set zitten flesjes met vier verschillende geuren, waar u elke dag twee keer aan ruikt. Na 12 weken wisselt u van set.
Houd de geurtraining in elk geval 24 weken vol, dus twee geursets lang. Er zijn in totaal drie sets. Uiteraard kunt u de reuktraining langer volgen als u na 36 weken nog geen effect merkt. Dit biedt echter geen garantie dat uw reukvermogen alsnog herstelt.