Menu
EUR
Mei hooikoortsmaand?

Mei hooikoortsmaand?

Geschreven door Jan van der Borden. Jan was 31 jaar lang actief als KNO-arts.

Als je hooikoorts hebt, dan begint de snotter-ellende vaak in mei. Tenminste, dat zou je zeggen. Mei is namelijk de bloeimaand van gras. En bloeiend gras geeft de eerste klachten van hooikoorts (bij graspollenallergie).

Helaas is april tegenwoordig ook al een grasbloeimaand. Dit komt door de klimaatveranderingen die onze wereld meemaakt. De beroerdste allergiemaand is juli, die wordt dan ook hooimaand genoemd.
Maar dit alles indelen naar maand kun je vergeten, want zo werkt het over het algemeen bij een hooikoortspatiënt niet.

Wist je dat? Je bij hooikoorts ook alleen allergisch kunt zijn voor boompollen? Dan heb je juist meer last van je allergie aan het begin van het jaar, in januari t/m mei.

Voorkom hooikoortsklachten:

[products=blog_mei_hooikoortsmaand]

Hoe werkt hooikoorts?

Een allergische reactie van het neusslijmvlies (maar ook longslijmvlies) treedt op als er contact is tussen allergeen (graspollen bij hooikoorts) en slijmvlies. Zolang er grassen (of bomen/kruiden) bloeien, kunnen pollen dus verantwoordelijk zijn voor de allergische klachten die iedere hooikoortspatiënt kent.

In slechte jaren met veel zon en dus veel bloeiend gras zijn er meer klachten. In jaren met een natte zomer is dat minder. Daar komt nu dus de klimaatverandering bij. Zo kan gras soms al in maart bloeien en pollen loslaten die door de wind op het slijmvlies terechtkomen. Het resultaat? Niesbuien, hoesten en jeukende ogen.

Geen hooi en geen koorts

Eigenlijk is ‘hooikoorts’ een verkeerde naam. Want koorts ontbreekt altijd bij de allergische reactie. Je kunt je wel ‘koortsachtig’ voelen. Je voelt je dan een beetje ‘belabberd’, met niet veel energie om dagelijkse dingen te doen.

Ook het ‘hooi’-gedeelte van hooikoorts is verkeerd gekozen. Je krijgt wel last van hooi omdat dit gedroogd gras is, maar er zijn veel meer pollen waar mensen op reageren.  Veel bloeiende planten en bomen kunnen problemen meebrengen. Berucht is bijvoorbeeld het kruid ambrosia. Dat is geen gras, maar de allergische klachten kunnen zeer hevig zijn bij deze plant.

Boompollenallergie

Hooikoorts betekende vroeger een allergie voor alle soorten pollen (stuifmeel). Tegenwoordig wordt er onderscheid gemaakt tussen graspollen- en boompollenallergie. Dat is maar goed ook, want vroeger werd alles met neussprays en antihistaminica behandelt, en nu…

Nu hebben we specifieke allergie immunotherapie. Dit is een therapie-behandeling voor de specifieke allergie. Zo helpt een arts jou, je immuunsysteem met deze therapie sterk te maken tegen gras- of juist boompollen.

Het uitzoeken welke vorm van inhalatieallergie iemand heeft wordt door een huisarts, allergoloog en KNO-arts gedaan. Ook de behandeling kan tegenwoordig gerichter worden gegeven door dezelfde voornoemde artsen.

Medisch specialisten gespecialiseerd in allergie zijn op dit punt assertiever. De wachttijd bij een allergoloog is meestal wel langer dan bij een KNO-arts. Dankzij een register met gespecialiseerde KNO-artsen kun je direct bij de goede KNO-arts terechtkomen.

Niezen, jeukende ogen en hoesten elk jaar in een specifieke periode? Je kunt allergisch zijn voor bomen, kruiden of grassen óf allemaal. Van grassen hebben mensen vaak het meest last.

Een (KNO-) arts of allergoloog kan een ‘inhalatie-allergietest’ uitvoeren om te zien welke allergie je hebt. 

Wat kun je zelf doen tegen hooikoorts?

Kun je zelf nog iets doen tegen hooikoorts? Zeker, dit zijn een paar van mijn tips:

Sommige tips zijn haalbaarder dan andere, maar sommige ook zo simpel, dat we ze zijn vergeten. Denk eens aan het gebruik van een (zonne)bril, het aanbrengen van neuszalf die pollen wegvangt en het spoelen van de neus met spoelzout, zodat je de pollen wegspoelt. Zo kun je zonder medicijnen je allergische klachten al behoorlijk verlichten.

Ik hoop dat je een mooie zomer gaat beleven en met tips uit dit blog iets minder last hebt van je "hooikoorts".

Dit artikel is geschreven door:

KNO-arts Jan van der BordenJan van der Borden
KNO-arts

Jan is sinds 1989 KNO-arts. Hij heeft gewerkt in het AMC, Andreas Ziekenhuis, SLAZ en het BovenIJ Ziekenhuis. Hij is erelid van de Nederlandse KNO-vereniging. Voor deze vereniging en andere zorgaanbieders professionaliseert hij websites, zoals neus.nu. Via miotheek.nl geeft hij nascholing over otologie voor o.a. huisartsen.

“Ik zat heel lang in het KNO-vak en ondersteun nog steeds graag mensen met mijn kennis en kunde. Dat deed ik in mijn spreekkamer, maar nu ook met duidelijke uitleg op diverse websites.”


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen