Menu
EUR
Oordruppels bij een ontstoken oor: werkt dat?

Oordruppels bij een ontstoken oor: werkt dat?

De huid in je oor kan ontstoken raken. Dit zorgt bijvoorbeeld voor pijn, jeuk, schilfers of een branderig gevoel. In dit blog beschrijven we de twee meest voorkomende vormen van oorontsteking en geven we aan wanneer oordruppels een effectief middel kunnen zijn. Ook leggen we uit hoe je oordruppels moet toedienen.

Direct naar de informatie die je zoekt:

Een ontstoken oor

Een ontstoken oor herken je meestal aan oorpijn. Daarom wordt het ook wel gewoon oorpijn genoemd. Er bestaan 3 soorten oorontsteking. De middenoorontsteking, de gehoorgangontsteking en de binnenoorontsteking. De eerste twee vormen komen het meest voor. Hoe herken je ze?

Een middenoorontsteking

Een middenoorontsteking komt vooral bij jonge kinderen voor. Het is een ontsteking die ontstaat achter het trommelvlies en dus echt binnenin het oor zit.

Hoe ontstaat een middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking begint meestal met een gewone verkoudheid of keelpijn. Dit verkoudheidsvirus kan zich uitbreiden naar het middenoor via de buis van Eustachius.

Het middenoor wordt dan zogezegd ook ‘verkouden’ en dan is er sprake van een middenoorontsteking. Door deze ontsteking kan de buis van Eustachius verstopt raken. Virussen, bacteriën en vocht van de ontsteking zitten dan ‘gevangen’ in het middenoor. Dit geeft druk op het trommelvlies en dat veroorzaakt oorpijn.

Gelukkig geneest deze oorontsteking meestal vanzelf. Vaak is de ergste binnen 2 tot 3 dagen al weer over. Een middenoorontsteking komt vaak voor bij kinderen tot 5 jaar. Na de puberteit komt het zelden voor.

Een gehoorgangontsteking

Een gehoorgangontsteking is een ontsteking van de huid van de gehoorgang. De gehoorgang is een ‘gangetje’ die loopt van je oorschelp tot aan het trommelvlies. De huid van de gehoorgang wordt beschermd door oorsmeer. Als de beschermende functie van oorsmeer en een intacte huidoppervlak wegvallen, bestaat er een verhoogde kans op een gehoorgangontsteking.

Hoe ontstaat een gehoorgangontsteking?

Dit kan ontstaan door water in het oor, bijvoorbeeld na het zwemmen. Ook wattenstaafjes of andere middelen om oren mee schoon te maken, kunnen een ontsteking veroorzaken. Ze duwen het oorsmeer vaak dieper de gehoorgang in. Zo ontstaat een prop. In de ruimte achter de prop kan een ontsteking ontstaan.

Ook een verminderde beluchting van de gehoorgang (bijvoorbeeld door oordopjes), haren in het buitenste deel van de gehoorgang (die verstoren het transport van oorsmeer) of irritatie door cosmetische producten (zoals zeep en haarspray) kunnen een rol spelen bij de ontsteking.

In tegenstelling tot de middenoorontsteking, die vooral bij kinderen voorkomt, komt een gehoorgangontsteking vooral bij volwassenen voor.

Een gehoorgangontsteking is onder te verdelen in een acute en een chronische ontsteking. We beschrijven hieronder van beide vormen de meest voorkomende symptomen en klachten:

De acute gehoorgangontsteking

  • Je ziet in de oorschelp en ingang van de gehoorgang een rode, gezwollen huid
  • Er is sprake van een loopoor (vocht en etter) en korstvorming
  • Jeuk en hevige pijn
  • Een vermindert gehoor
  • Een ‘vol’ gevoel in het oor
  • Lichtjes trekken aan het oor

Bij een wat extremere vorm van acute gehoorgangontsteking kan koorts en zwelling van de lymfeklieren rondom het oor en in de hals gaan optreden. Hierdoor hoor je tijdelijk minder.

Chronische gehoorgangontsteking

  • Bij de chronische gehoorgangontsteking staat de pijn minder op de voorgrond. Het is vooral de niet aflatende jeuk die hindert
  • De huid kan droog en schilferig zijn
  • maar ook juist vochtig (loopoor)

Wanneer gebruik je oordruppels tegen een ontstoken oor?

We hebben twee soorten oorontstekingen beschreven. Wat kun je doen tegen de bijbehorende klachten van deze twee ontstekingsvormen?

Tips bij een middenoorontsteking

Bij een middenoorontsteking bij kinderen wordt vaak een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) voorgeschreven. Neusspray of neusdruppels helpen niet bij middenoorontsteking. Antibiotica wordt zelden voorgeschreven, alleen bij bepaalde omstandigheden. Een huisarts kan je informeren over de beste oplossing voor je kind.

Tips bij een gehoorgangontsteking

Bij klachten gerelateerd aan een gehoorgangontsteking zijn oordruppels een geschikte oplossing. Welke oordruppels zou je daarvoor goed kunnen gebruiken?

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van OtoMel. Het werkt tegen jeuk of de geprikkelde huid in het oor en een schilferende, geïrriteerde uitwendige gehoorgang. Typische klachten die horen bij een gehoorgangontsteking.

OtoMel oordruppels

Wat doen de OtoMel oordruppels?

OtoMel creëert een zuur milieu in je oor. Daarin kunnen micro-organismen slecht overleven. De oordruppels bieden dankzij de zuivere honing antibacteriële bescherming. Het remt de ontsteking in je oor.

Hoe breng je de oordruppels van OtoMel in?

Het gebruik van OtoMel is eenvoudig:.

  • De gehoorgang dien je 1 tot 3 keer daags te druppelen met 1 tot 3 druppels per keer.
  • Wil je voorkomen dat je druppels verspilt? Dan kun je OtoMel ook aanbrengen door het bijgeleverde gaasje op maat te knippen, een rolletje van te maken en dit in het oor te plaatsen. Vervolgens kun je OtoMel in het gaasje druppelen en laat je het intrekken.

OtoMel proberen? 

[products=blog_oordruppels_ontstoken_oor]

Lees verder...

Oor verstopt door oorsmeer. Wat is de oplossing?

Hoe moet je je oren schoonmaken?


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen