Menu
EUR
Regelmatig een bloedneus? Oorzaken en adviezen

Regelmatig een bloedneus? Oorzaken en adviezen

Neusbloedingen. Ze zien er vaak erger uit dan ze werkelijk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen ergernis opleveren als je er regelmatig last van hebt. Waarom heb je eigenlijk vaak last van een bloedneus? Zijn er middelen die kunnen helpen het bloeden te stoppen? We geven je een aantal adviezen.

Wat is er aan de hand bij een neusbloeding?

Een neusbloeding, (medische term epistaxis), ontstaat vaak door een scheurtje in een klein bloedvaatje, meestal van een adertje. Vooral aan de voorkant van het neustussenschot bevinden zich veel bloedvaatjes dicht onder het oppervlak.

Bij kinderen en jongvolwassenen is het vaak een klein vaatje vooraan in het neustussenschot dat beschadigd raakt, bijvoorbeeld door neuspeuteren of door een verkoudheid.

Bij oudere mensen kan de bloeding ook dieper achterin of hoger in de neus optreden. Een mogelijke oorzaak is een te hoge bloeddruk of het gebruik van medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden.

Minder vaak ontstaat de bloeding achter in de neus, waarbij er dan bloed achter in de keel gevoeld en geproefd wordt.

Je hebt vaak een bloedneus. Wat is de oorzaak?

De meeste mensen hebben wel eens een ‘spontane’ bloedneus. Maar sommige mensen hebben regelmatige neusbloedingen of zelfs meerdere bloedneuzen per dag. Wanneer je er veel mee te maken hebt, is dat niet alleen irritant, maar kan er zelfs sprake zijn van een chronisch probleem. Dat betekent dat de bloedingen terugkomen over een langere periode.

Regelmatige bloedneuzen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

  1. Droge lucht: Droge lucht droogt het slijmvlies in de neus uit, waardoor het kwetsbaarder wordt en de bloedvaatjes sneller kunnen barsten. Dit vergroot de kans op bloedneuzen, vooral in omgevingen met lage luchtvochtigheid. Bloedneuzen zie je daarom ook regelmatig in de winter ontstaan. We zitten dan vaker binnen, waar de lucht een stuk droger is. Daarmee neemt de kans op een besmetting door een verkouden ook toe, wat bovendien ook de kans op een bloedneus groter maakt.
  2. Neuspeuteren: Dit kan de kwetsbare bloedvaatjes beschadigen.
  3. Allergieën: Irritatie van de neusslijmvliezen kan bloedneuzen veroorzaken. Je ziet dit bijvoorbeeld bij hooikoortspatiënten.
  4. Verkoudheid en infecties: Deze maken de neusslijmvliezen gevoeliger. Ze raken ontstoken en opgezwollen, waardoor ze sneller kunnen barsten.
  5. Bloedverdunners of medicijnen: Bloedverdunners zorgen er niet letterlijk voor dat het bloed dunner wordt, maar ze grijpen in op het natuurlijke proces van bloedstolling. Een klein wondje op een gevoelige plek zoals de neus kan daardoor langer bloeden.

    Naast bloedverdunners zijn er andere medicijnen die mogelijk neusbloedingen veroorzaken. Daarna verwezen we al in de eerste paragraaf. Bekijk ze nogmaals hier
  6. Hoge bloeddruk: Omdat het bloed bij een hoge bloeddruk harder tegen de wanden drukt, vergroot dit het risico op scheuren van bloedvaatjes.
  7. Neusletsel: Een klap op de neus kan tijdelijk zorgen voor terugkerende bloedingen.

Regelmatige bloedneus bij een baby

Ook baby’s hebben te maken met bloedneuzen. Dit hoeft niet direct reden tot zorg te zijn. Neuspeuteren is een veelvoorkomende oorzaak en kan ervoor zorgen dat ze regelmatig terugkeren. Dat kan ook gelden voor neustrauma als gevolg van regelmatig vallen. Ook is bekend dat baby’s vaker verkouden zijn dan volwassenen, wat ook een oorzaak kan zijn van vaak terugkerende neusbloedingen.

Lees hier wanneer het wel verstandig is om de huisarts in te schakelen.

Zijn er medicijnen die helpen tegen neusbloeding?

Er zijn geen specifieke medicijnen die bedoeld zijn om neusbloedingen te voorkomen.  

Wel is het mogelijk om met een vette zalf of wonddressing de slijmvliezen in het begin van de neusgang dagelijks in te smeren, en zo beschadigingen van de kleine vaatjes tegen te gaan. Daarover lees je meer in de volgende paragraaf.

Hoe kun je een regelmatig terugkerende bloedneus stoppen?

  • Allereerst blijf rustig. Ook al ziet het er vaak heftig uit, het is meestal maar een heel klein vaatje dat bloedt.
  • Ga niet liggen. De bloeddruk is in zittende stand in de neus lager dan in liggende positie. 
  • Knijp de neus dicht. Meestal stopt de neusbloeding spontaan. Mocht de neus toch blijven bloeden, dan adviseren we om de neus eerst een keer te snuiten en vervolgens goed dicht te knijpen. Ga daarbij iets voorovergebogen zitten, om te voorkomen dat het bloed achter in de keel loopt. 
  • Blijft het bloeden? dan bovenstaande handeling nogmaals herhalen.
  • Soms kan een prop watten of wc-papier in het neusgat plaatsen ook helpen.

Alternatief: gebruik een neuszalf voor regelmatig terugkerende bloedneus

  • Mensen die last hebben van een vaak terugkerende bloedneus zouden dagelijks een vette neuszalf kunnen proberen. NasuMel is een neuszalf op basis van zuivere honing, die geschikt is voor oppervlakkige wondjes in de neus en geïrriteerd neusslijmvlies. Deze wondjes en irritaties leiden vaak tot bloedneuzen. Daarom kan NasuMel ook helpen bij mensen die vaak een bloedneus hebben.

De zalf verbetert de conditie van het neusslijmvlies, waardoor bloedingen ook minder snel zullen optreden.

[products=blog_bloedneus]

Meer weten over deze vette neuszalf? Lees er alles over op de website van NasuMel. Daar lees je ook veel ervaringen van mensen die NasuMel hebben gebruikt, speciaal tegen bloedneuzen. 

NasuMel proberen? Dat kan! Vraag hier een proefmonster aan

NasuMel proefmonster aanvragen

Conclusie

Regelmatige neusbloedingen kunnen vervelend zijn, maar met de juiste aanpak zijn ze vaak goed te verhelpen. Het gebruik van vette neuszalf kan helpen om het neusslijmvlies te beschermen en de kans op terugkerende bloedingen te verkleinen. Blijf alert op de oorzaken (zoals medicatiegebruik) en neem indien nodig contact op met een zorgverlener, zeker wanneer je baby te maken krijgt met neusbloedingen.

FAQ

Kun je NasuMel neuszalf ook bij baby’s gebruiken?

NasuMel neuszalf is geschikt voor alle leeftijden. Toch doe je er verstandig aan om het gebruik van een neuszalf bij je kindje eerst te overleggen met je huisarts.

Geraadpleegde bronnen


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen