Snurken verhelpen
Geschreven door Jan van der Borden. Jan was 31 jaar lang actief als KNO-arts.
To snurk or not to snurk! Vroeger was alles anders, wordt er wel eens gezegd……Dat geldt in ieder geval wat mij betreft voor het onderwerp snurken.
Want als het over snurken gaat, kan ik mij niet herinneren dat ik tijdens mijn opleiding tot KNO-arts in de jaren 80, daar iets over hoorde. Alsof het niet bestond. Vandaag de dag is snurken zeker wel aanwezig en lijken ook meer mensen ervoor uit te durven komen dat ze snurker zijn of er naast eentje liggen 's nachts. En dat snurken niet fijn is, weten met name de mensen die naast de snurkers liggen.
Het lijkt zelfs wel of iedereen tegenwoordig snurkt. Dat is natuurlijk niet waar. Het gaat om ongeveer een kwart van de bevolking.
Zijn alle snurkers mannen? Absoluut niet, de verdeling tussen mannen en vrouwen is 60 procent - 40 procent.
Oorzaken
Bij snurken wordt het weefsel (lees: slijmvlies in dit verband) wat slapper en verliest aan elasticiteit bij het ouder worden.
Maar wat is het verschil dan met vroeger? Want, werden onze weefsels in de mondkeelholte vroeger, naarmate we ouder werden, dan niet slapper? Jawel, dat "probleem" is natuurlijk van alle tijden en alle weefsels.
Wat verandert, is de toename van het weefsel onder het oppervlakte.
En een ongezonde levensstijl zorgt ervoor dat deze verdikking ontstaat. Daarmee is de natuurlijke doorgang van lucht van buiten het lichaam naar de longen minder toegankelijk. Het slappere oppervlakteweefsel in de mondkeelholte komt meer in een trillingsmodus en zit dichter op de "overkant", zodat geluid ontstaat: snurken.
Is snurken gevaarlijk?
Maar levert dat dan gevaar op? Nee. Maar het is wel hinderlijk en kan indirect voor gevaar zorgen. Want een slechte nachtrust maakt je prikkelbaar en daarmee loop je het risico op een verstoorde stressvolle relatie. Dus het in eerste instantie “ongevaarlijke” snurken aanpakken lijkt toch wel degelijk verstandig.
Wanneer snurken samengaat met ademstops en de snurker 's ochtends onuitgerust en met hoofdpijn wakker wordt, dan kan er sprake zijn van slaapapneu. Dit is wel echt een ziektebeeld, waarbij KNO-artsen een medische aanpak aanraden.
Mensen met slaapapneu worden gemiddeld minder oud en krijgen ook meer gezondheidsproblemen bij het ouder worden, zoals o.a. hart- en vaatproblemen. Het is om die reden dat ziektekostenverzekeraars, slaapapneupatiënten behandeld willen hebben. Later in het verzekeringstraject brengen ze dan minder kosten met zich mee.
Snurken is eigenlijk een maatschappelijk probleem op vele vlakken. Want naast het gezondheidsaspect, kan het bijvoorbeeld ook impact hebben op je productiviteit.
En omdat het een maatschappelijk probleem is, kun je je dus terecht afvragen of snurkers er dus iets mee moeten doen? Wij KNO-artsen kunnen in ieder geval het onder de aandacht brengen.
Snurken verhelpen
De snurkers zelf kunnen ‘kleine’ aanpassingen in het leven mogelijk maken.
Gezonder leven
Soms kan een paar kilo afvallen het verschil maken. Een gezondere levensstijl nastreven dus. Maar het gebruik van een medisch hulpmiddel kan ook behulpzaam zijn. Zijn dat dan kleine of eenvoudige aanpassingen? Nee, zeker niet altijd, maar vaak wel verstandig om eens te proberen. Zo kan een snurkbeugel soms het verschil maken.
Slaapapneu
Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Slaapapneu moet echt door een arts behandeld worden. En vaak als je zelf het vermoeden hebt dat je last van slaapapneu hebt, blijkt er vaak ook sprake van te zijn.
Tot slot
Op mijn blogpagina tips tegen snurken ga ik wat dieper in op de achterliggende oorzaken die snurken veroorzaken. En wat er tegen te doen valt. Daarin komt ook de snurkbeugel aan bod.
[products=blog_snurkenverhelpen]
Dit artikel is geschreven door:
Jan van der Borden
KNO-arts
Jan is sinds 1989 KNO-arts. Hij heeft gewerkt in het AMC, Andreas Ziekenhuis, SLAZ en het BovenIJ Ziekenhuis. Hij is erelid van de Nederlandse KNO-vereniging. Voor deze vereniging en andere zorgaanbieders professionaliseert hij websites, zoals neus.nu. Via miotheek.nl geeft hij nascholing over otologie voor o.a. huisartsen.
“Ik zat heel lang in het KNO-vak en ondersteun nog steeds graag mensen met mijn kennis en kunde. Dat deed ik in mijn spreekkamer, maar nu ook met duidelijke uitleg op diverse websites.”