Oren dicht door verkoudheid: Dit kun je doen
Geschreven door Jan van der Borden. Jan was 31 jaar lang actief als KNO-arts.
Verkoudheid is een veelvoorkomende aandoening die de meeste mensen minstens een paar keer per jaar ervaren. Dat verkoudheid vaak voorkomt is normaal in een druk bevolkte samenleving waar mensen nauw contact met elkaar hebben.
Wat zeg je? Ik ben verkouden...
Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en gaat gepaard met een loopneus, keelpijn, hoesten en soms koorts. Een minder vaak besproken, maar vervelend symptoom van verkoudheid zijn verstopte oren. Welke relatie bestaat er tussen verkoudheid en oren die dicht zitten en wat kun je doen om deze ongemakken te verlichten? Daarvoor is het belangrijk dat je begrijpt hoe de buis van Eustachius werkt.
De buis van Eustachius
De buis van Eustachius is een smalle buis die de neus-keelholte verbindt met het middenoor. Deze buis speelt een cruciale rol in het reguleren van de luchtdruk in het middenoor en helpt ook bij het afvoeren van slijm uit het middenoor.
Wanneer je verkouden bent, kan de slijmvorming in de neus en keel toenemen. Dit kan leiden tot zwelling van slijmvlies en slijmvorming wat zich ophoopt in de in de neus(bij)holtes en de keel.
Omdat de buis van Eustachius met het neus-keelslijmvlies in verbinding staat, kunnen ook de buizen blokkeren, waardoor de druk in de middenoren niet goed kan worden gereguleerd. Dit kan een gevoel van volheid of druk in de oren veroorzaken, wat erg ongemakkelijk kan zijn.
Ongemak door verstopte oren bij een verkoudheid
Mensen met verstopte oren kunnen verschillende symptomen ervaren, zoals:
- Een vol gevoel in de oren of dichtzitten van de oren
- Verminderd gehoor
- Oorpijn
- Een 'ploppend' geluid in de oren
-In sommige gevallen kan de verstopping leiden tot een oorontsteking, vooral als bacteriën soms na de virusinfectie de kans krijgen, zich op te hopen in het middenoor
Wat te doen?
Er zijn verschillende manieren om de symptomen van verstopte oren te verlichten:
1. Stomen: Hoewel de wetenschappelijke onderbouwing van deze methode beperkt is, kan het inhaleren van stoom sommige mensen het gevoel geven dat het de slijmvorming vermindert. Dit zou mogelijk kunnen zijn doordat de buis van Eustachius zich dan opent. Deze methode kan eenvoudig worden toegepast door een warme douche te nemen of een kom met heet water en een handdoek te
2. Neusspray of neusspoelingen: De neus sprayen of spoelen kan helpen om de neusholtes te ontstoppen en de druk op de oren te verlichten.
3. Voldoende hydratatie: Drink voldoende water om je slijmvliezen vochtig te houden. Dit kan helpen om het slijm dunner te maken en gemakkelijker af te voeren.
4. Buis van Eustachiusoefeningen: Door bewegingen van tong, onderkaak en mond worden de spieren rond de buis van Eustachius aangespannen en ontspannen. Hierdoor gaat de buis dicht en open.
Iedere kauwbeweging zal bij een goed werkende buis van Eustachius voldoende zorgen voor dit open- en dichtgaan. Het zijn dus oefeningen om bewust klaren eenvoudiger te leren doen. Dit betekent dat er passief wordt geklaard (onbewust), wat gezonder is dan actief klaren (bewust).
5. Vermijd allergenen: Als je allergieën hebt, probeer dan allergenen te vermijden die je symptomen kunnen verergeren.
6. Medische hulp: Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een huisarts te raadplegen. Een gewone verkoudheid duurt 7-10 dagen. Je huisarts kan beoordelen of er sprake is van een oorontsteking of andere complicaties.
Conclusie
Verkoudheid en het hebben van verstopte oren gaan soms hand in hand. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens een verkoudheid en aandacht te besteden aan symptomen van verstopte oren.
Met de juiste zorg en aandacht herstellen de meeste mensen snel. Vergeet niet dat het altijd verstandig is om een huisarts te raadplegen als de symptomen aanhouden.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in onderstaand blog van Jan:
Of één van onze andere blogs over verkoudheid:
- Neusspoelen met zout in 5 stappen
- Je neus spoelen bij verkoudheid
- Wat te doen bij verkoudheidsklachten? 5 tips
Dit artikel is geschreven door:
Jan van der Borden
KNO-arts
Jan is sinds 1989 KNO-arts. Hij heeft gewerkt in het AMC, Andreas Ziekenhuis, SLAZ en het BovenIJ Ziekenhuis. Hij is erelid van de Nederlandse KNO-vereniging. Voor deze vereniging en andere zorgaanbieders professionaliseert hij websites, zoals neus.nu. Via miotheek.nl geeft hij nascholing over otologie voor o.a. huisartsen.
“Ik zat heel lang in het KNO-vak en ondersteun nog steeds graag mensen met mijn kennis en kunde. Dat deed ik in mijn spreekkamer, maar nu ook met duidelijke uitleg op diverse websites.”