Menu
EUR
Wat is de oorzaak van snurken?

Wat is de oorzaak van snurken?

Heb je te maken met een snurkende partner? Snurken kan een goede nachtrust en zelfs een huwelijk flink in de weg staan. En snurken kan ongezond zijn. Daarom is het belangrijk dat je de oorzaak achterhaalt en naar een oplossing zoekt. 

Eerst de oorzaak achterhalen dus. Want zodra je die weet, kun je gericht op zoek naar een oplossing. Hieronder noemen we alle mogelijke oorzaken op een rij.  

Inhoudsopgave:

Oorzaken van snurken bij mannen en vrouwen 

Snurkgeluid ontstaat door een vernauwing in de luchtweg tussen de neusgaten en stembanden. Daar gaat de lucht langs wanneer je die inademt, ook wanneer je slaapt. 

De stembanden bevinden zich aan het begin van de luchtpijp. Wanneer de lucht daar snel langs ‘geperst’ wordt (door een vernauwing, dus), ontstaan snurkgeluiden. Snurkgeluiden kun je vergelijken met het leeglopen van een ballon. Veel lucht stroomt dan in rap tempo door een nauwe doorgang met als gevolg dat dit nauwe deel gaat trillen en een snerpend geluid maakt. 

Maar hoe ontstaat deze vernauwing tussen de neusgaten en stembanden. Er zijn meerdere redenen. 

  • De tongdie tijdens de slaap naar achter zakt. Dit is de grootste oorzaak van vernauwingen. Het gebeurt met name wanneer je op de rug ligt. 
  • Verslapping van de mond-, tong- en keelspieren. Bijvoorbeeld omdat je ’s avonds alcohol drinkt of medicijnen slikt. Daardoor zakt de tong sneller naar achteren. Maar de verslapping ook ontstaan doordat je ouder wordt. 
  • Een verstopte neus. Bijvoorbeeld door verkoudheid, allergie of neuspoliepen. 
  • Vernauwde neus. Bijvoorbeeld omdat het neustussenschot scheef staat, of door een platte, kleine neus. 
  • Opgezwollen of ontstoken keelamandelen. Wanneer de amandelen ontstoken zijn, leidt dit tot een forse zwelling. Het resultaat hiervan kan onder andere snurken zijn. 
  • Geïrriteerde keelholte. Bijvoorbeeld door roken. 
  • Overgewicht; dan zit er meer vetweefsel in de keelholte. 
  • Een lang en slap gehemelte of lange en slappe huig. Dit is altijd aangeboren. 
  • Te langzaam werkende schildklier. Daardoor verslappen de tong, gehemelte en keelspier erger wanneer je slaapt. 
  • Geïrriteerde membranen in de neus en keel. Dat komt vaak door een te droge lucht in de slaapkamer. 

Het overmatig snurken hoeft niet aan één enkele oorzaak te liggen. Vaak is het een combinatie van factoren die het snurken veroorzaken of verergeren. 

Er kunnen ook factoren zijn die indirect tot snurken leiden. Snurken als gevolg van stress zou je als een psychische oorzaak van snurken kunnen bestempelen. Want stress leidt vaak tot meer drinken en/of roken. Wat weer snurken tot gevolg kan hebben. 

Oorzaken van snurken bij vrouwen

Er zijn een paar factoren die alléén voor vrouwen gelden:

  • Zwanger zijn en snurken: Zwangere vrouwen kunnen plotseling veel en luid gaan snurken. Dit geldt voor 25-40% van alle vrouwen. Met name vanaf week 15 van de zwangerschap neemt het risico snel toe. En in de laatste fase zijn de klachten het ergste. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat zwangere vrouwen vaak snurken:
    • Meer gewicht. Als je zwanger bent, neemt gewicht toe. Deze extra kilo’s kunnen voor meer druk op het middenrif zorgen. Met name wanneer je ligt. Of de hals wordt dikker. Beide factoren verstoren de ademhaling, met mogelijk snurken als gevolg.
    • Vochttoename. Je kunt meer vocht vasthouden als je zwanger bent. Dat heeft te maken met de veranderende hormoonspiegel. Het wordt ook wel oedeem genoemd. Daardoor kunnen de slijmvliezen in neus en mond opzwellen. Deze vernauwing kan snurken veroorzaken.
    • Verslapte mond- en keelspieren. Als gevolg van een verandering in de hormoonspiegel. Daardoor kan de tong makkelijker naar achter zakken als je slaapt.
  • Snurken en de overgang: Zit je in de fase van de overgang? Dan maak je minder oestrogeen en progesteron aan. Daardoor verslappen de mond- en keelspieren. Zo kan de tong makkelijker naar achter zakken als je slaapt.

Oorzaken van snurken bij mannen

Mannen snurken over het algemeen meer dan vrouwen. Zo’n 45% van de volwassen mannen snurkt met regelmaat, tegenover 25% van de vrouwen. Hoe komt dat?  

In sommige gevallen kan het verschil in de mate van snurkgedrag bij mannen en vrouwen worden verklaard door de hoeveelheid roken of alcoholconsumptie. Want het is nog steeds zo dat mannen meer roken en alcohol drinken dan vrouwen. Maar ook de concentratie van vetweefsel is van belang. 

We bespraken al dat mensen met overgewicht een grotere kans hebben op snurken. En mannen hebben meer kans op overgewicht dan vrouwen. Bij vrouwen ontstaat gewichtstoename vooral tijdens de overgang. 

Maar de plek waar overtollig vet wordt opgeslagen verschilt. Bij mannen wordt overtollig lichaamsvet vooral rond de hals, nek, borst of buik opgeslagen, bij vrouwen in de dijen.  

Laten we de nek bij mannen als voorbeeld nemen. Vetopslag in de nek zorgt er bij mannen namelijk voor dat de wanden van de keelholte verdikken en dat overtollig vet in de nekstreek tegen de keel drukt waardoor de luchtwegen geblokkeerd worden. Door deze blokkering komt het lichaamsweefsel in die streek met elkaar in contact en wanneer mannen dan in- of uitademen zal dit weefsel gaan trillen. Hierdoor ontstaat het snurkgeluid. 

Oorzaken van snurken bij kinderen

Ook kinderen kunnen snurken. Dat geldt zelfs al voor baby’s en peuters. Voor ouders vaak reden tot zorg. Met name omdat kinderen daardoor slechter slapen en in hun slaap last van ademhalingspauzes hebben. Vaak zijn kinderen overdag dan vermoeider. 

Wees gerust: gevaarlijk is snurken zelden voor kinderen. Bovendien kun je er iets aan doen, zodra je weet wat de oorzaak is. Bovengenoemde algemene oorzaken kunnen allemaal een rol spelen. Maar: 

De meest voorkomende oorzaken bij kinderen zijn: 

  • Te grote neuspoliepen en/of keelamandelen 
  • Syndroom van Down of soortgelijke aandoeningen 
  • Overgewicht kan een rol spelen 

Bij kinderen gaat het dus meestal om een aanwijsbare medische oorzaak. Factoren uit de omgeving (zoals geïrriteerde luchtwegen omdat iemand in de omgeving rookt) komen veel minder voor. 

Gelukkig is er iets aan te doen. Amandelen of poliepen kunnen bijvoorbeeld verwijderd worden. Behandelmogelijkheden bespreek je eerst met de NKO-arts of kinderarts.  

Hoe kun je snurken voorkomen? 

Je weet nu wat meer over de oorzaken van snurken. Je kunt nu misschien een inschatting maken wat voor jou helpt. Want hoe kom je van het snurken af? Kortom, wat zijn mogelijke oplossingen voor snurken?  Lees daarover verder in onderstaand blog. 

Verder lezen: Effectieve oplossing voor snurken 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen