Menu
EUR
Wat is hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

Wat is hooikoorts? Hooikoorts is een allergie, pollenallergie. Het betekent dat je allergisch bent voor (de pollen van) grassen, planten, kruiden of bomen. Je hebt last van typische verkoudheidsklachten zoals: verstopte/jeukende neus, niezen en een droge keel. Tegen hooikoorts helpen onder andere neussprays (met of zonder ontstekingsremmers) en anti-allergiemedicijnen.

Snel naar:

Wat zijn de klachten van hooikoorts?

De klachten of symptomen van hooikoorts lijken veel op verkoudheid of griepklachten. De bekendste klachten/symptomen van hooikoorts zijn:

  • Neusklachten (jeuk, verstopt, snotterig, niezen)
  • Oogklachten (jeuk, tranen)
  • Keelklachten (pijn, droog, kriebelhoest)
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid

Verder lezen: De klachten en symptomen van hooikoorts

Wat veroorzaakt hooikoorts?

Misschien wist je al dat hooikoortsklachten veroorzaakt worden door een allergie voor pollen.

De pollenallergie komt doordat je afweersysteem overgevoelig is voor eiwitten (van pollen). Die eiwitten noemen we daarom ‘allergenen’. Allergenen wekken een allergische reactie op.

Wat is dan de oorzaak van de pollenallergie? Dat kan verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je jouw pollenallergie geërfd hebt.

Is hooikoorts besmettelijk?

Nee, hooikoorts is niet besmettelijk. Dus hoe snotterig je ook bent, er is geen enkele kans dat iemand anders daardoor de ziekte krijgt. Je kunt anderen dus zelf ook niet besmetten met de allergie. Omdat hooikoorts een allergische aandoening is en niet wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, kan het niet worden overgedragen van persoon op persoon.  Omdat de symptomen van hooikoorts (zoals niezen, een verstopte neus en hoesten) lijken op die van een verkoudheid of griep, kan het soms de indruk wekken dat het besmettelijk is.

Wanneer is het hooikoortsseizoen?

Het hooikoortsseizoen is ruwweg van februari tot en met september. Want in deze periode bloeien de meeste planten, kruiden, grassen en bomen. De piek (van graspollen) ligt in mei en in juni. Dan bloeien namelijk de grassen die veel pollen verspreiden.

Lees meer over het hooikoortsseizoen

Wat helpt tegen hooikoorts?

Er zijn 3 manieren om hooikoorts(klachten) te bestrijden: medicijnen, immunotherapie of zelfhulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld neusspray).

Lees meer over middelen tegen hooikoorts

Medicijnen

Medicijnen tegen hooikoorts noemen we antihistaminica, die krijg je vaak in de vorm van tabletten. Deze pillen blokkeren de werking van histamine. Histamine komt vrij in je lichaam als je een allergische reactie krijgt. Door deze stof te blokkeren, heb je minder last van je klachten.

Het nadeel van medicijnen is dat ze bijwerkingen kunnen geven. Bij medicijnen tegen hooikoorts zijn dat onder andere slaperigheid, hoofdpijn en een droge mond.

Immunotherapie

Bij immunotherapie tegen hooikoorts krijg je allergenen (de eiwitten van pollen) toegediend. De behandeling begint met een beetje, en dit wordt steeds meer. Zo kun je ongevoelig(er) worden voor pollen.

Het nadeel van immunotherapie is dat het lang duurt (vaak jaren), niet altijd werkt en dat dit niet voor iedereen geschikt is.

Hooikoorts neusspray en andere middelen

Er zijn meerdere ‘zelfhulpmiddelen’ waarmee je de klachten van hooikoorts kunt verminderen. Denk hierbij aan neussprays, een neusfilter, neuszalf of neusdouches.

Sommige neussprays kunnen verslavend werken als ze de stof xylometazoline bevatten. KNO-winkel.nl heeft speciale neussprays van Capsinol, waaronder een hooikoorts neusspray, die geen xylometazoline bevatten. Capsinol neusspray gebruikt de werkende stof capsaïcine. Dit is een natuurlijk stofje dat uit (hete) peper wordt gehaald. Het is niet verslavend, maar heeft wel het gewenste effect. De slijmvliezen in de neus zullen hierdoor slinken (minder opzwellen), zodat je vrijer kunt ademhalen.

Naast neussprays kun je gebruik maken van neusdouches of hooikoorts neuszalf. Je neus spoelen met een neusdouche zorgt er bijvoorbeeld voor dat de allergenen van pollen uit je neus gespoeld worden. Hooikoorts neuszalf RhinoBlock biedt een beschermlaagje tegen allergenen. Hierdoor komen allergenen minder op je neusslijmvlies terecht. Beide middelen zorgen voor minder hooikoortsklachten.

RhinoBlock eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

RhinoBlock proefmonster aanvraag

Zelfhulpmiddelen kunnen een goed alternatief zijn, als medicijnen of immunotherapie geen optie zijn. Ook kun je ze als aanvulling op je medicijnen inzetten.

Bekijk de zelfhulpmiddelen van KNO-winkel.nl

Veelgestelde vragen over hooikoorts

Is hooikoorts een allergie?

Ja, hooikoorts is een allergie. In dit geval ben je allergisch voor pollen van grassen, bomen, kruiden en/of planten. Hierdoor wordt het ook wel pollenallergie genoemd.

Wat voor ziekte is hooikoorts?

Hooikoorts is een aandoening. Het is onderdeel van het zogenaamd ‘atopisch syndroom’. ‘Atopisch’ betekent ‘neiging tot allergisch reageren’. Tot deze categorie behoren ook astma, sommige voedselallergieën en eczeem. Dit syndroom is erfelijk.

Wat voor hooikoorts heb ik?

Er is slechts één soort hooikoorts: pollen-hooikoorts. Oftewel: een allergie voor pollen of pollenallergie. Mensen maken wel onderscheid in bijvoorbeeld hooikoorts bij bomen, planten of grassen. Hooikoorts die ontstaat door grassen wordt ook wel graspollenallergie genoemd, zo heb je ook boompollenallergie als je allergisch bent voor de pollen van bomen.

Wat doet hooikoorts met het lichaam?

Zodra je pollen inademt, gebeurt het volgende:

  1. Je immuunsysteem reageert direct.
  2. In je luchtwegen zitten slijmvliezen. In de slijmvliezen zitten cellen die de pollen kunnen herkennen.
  3. Deze cellen zien de pollen als ‘schadelijke stof’. Je lichaam reageert door verschillende stoffen vrij te laten, waaronder histamine. Door de histamine verwijden de bloedvaten en dit veroorzaakt roodheid, jeuk en vochtverlies.
  4. Naast histamine komen er ook andere stoffen vrij die ontstekingen bevorderen.

Dit proces zorgt voor de welbekende allergieklachten (niezen, hoesten, etc.).

Wat is het verschil tussen hooikoorts en verkoudheid?

Er zijn veel verschillen tussen hooikoorts en verkoudheid. Zowel in oorzaak als klachten.

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, dat je vaak oploopt bij een verminderde weerstand. Hooikoorts is een allergische reactie. De reactie wordt uitgelokt door stofjes van buitenaf, namelijk de pollen.

Verkoudheid gaat meestal na enkele dagen over. Hooikoorts kan (veel) langer aanhouden en steeds terugkeren. Dit komt doordat je last hebt van hooikoorts tijdens het ‘bloeiseizoen’ van een bepaalde boom, plant of grassoort.

Wat verergert hooikoorts?

Hoe meer pollen er in de lucht zijn, hoe meer je last kunt krijgen van hooikoorts. Daarnaast kan roken de klachten verergeren. Omdat rook je luchtwegen, ogen, keel en neus irriteren.

Wat is een goede hooikoorts-app?

Er zijn veel goede apps beschikbaar die je informeren over hoeveel pollen er in de lucht zijn. Zo ontdek je gemakkelijk hoeveel last je vandaag van je hooikoorts kunt krijgen. Voorbeelden van deze apps zijn:

  • Hooikoortsradar
  • Pollennieuws
  • AllerGoGo (voor kinderen)

Deze apps zijn allemaal verkrijgbaar voor Android en iOS.

Wat is ‘hooikoorts’ in het Engels, Frans en Duits?

  • Engels: hay fever
  • Frans: rhume des foins
  • Duits: Heuschnupfen

Tips en tricks over hooikoorts:

Gebruikte bronnen

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen