Menu
EUR
Wat te doen bij verkoudheidsklachten? 5 tips

Wat te doen bij verkoudheidsklachten? 5 tips

Een verkoudheid kan slepend zijn. Je wilt er zo snel mogelijk van af. Want stel je moet net tijdens je verkoudheid vliegen voor je werk of je hebt een belangrijke presentatie waar je fit voor wilt zijn. Helaas kun je het genezen van een verkoudheid niet versnellen. Maar je kunt wat doen aan verlichting van je klachten. Daarover gaat dit blog.

Hoe word je verkouden?

Een verkoudheid kent vaak één belangrijke oorzaak en dat is een virus. Maar niet één specifiek virus. Er zijn verschillende virussen die verkoudheid veroorzaken. Het rhinovirus is de meest bekende.

Ben je meerdere keren achter elkaar verkouden geweest? Dan wordt die verkoudheid steeds veroorzaakt door een ander virus.

Je loopt een verkoudheidsvirus meestal op via zogeheten aerosolen. Dit zijn druppeltjes die zich via de lucht of lichamelijk contact verspreiden. Geef je iemand een hand die verkouden is en net aan zijn neus heeft gezeten, dan komen de druppeltjes op je hand terecht. Of niest degene naast je niet in zijn elleboog, maar in de open lucht, dan adem je de aerosolen met een beetje pech in. Zo word je verkouden.

Maar niet alleen aerosolen zijn verantwoordelijk voor verkoudheidsklachten. Direct contact met besmette oppervlakken kan een oorzaak zijn. Of fysiek contact met geïnfecteerde personen.

Snel van je verkoudheid afkomen. Kan dat?

Veel mensen vragen zich af of ze binnen een dag volledig van een verkoudheid af kunnen komen. Dat is erg lastig. Een verkoudheid is, zoals aangegeven, meestal het gevolg van een virusinfectie. Het lichaam heeft tijd nodig om dit virus te bestrijden en te herstellen.

Daarom is er ook geen concrete oplossing voor een verkoudheid. Wel zijn er enkele stappen die je kunt nemen om symptomen te verlichten en het herstelproces te versnellen. Daar komen we zo op.

Hoe lang duurt een verkoudheid?

De meeste verkoudheidsklachten verdwijnen binnen 7-10 dagen. Dit kan wel variëren. Sommige verkoudheden kunnen korter duren, misschien maar 2-3 dagen. In extremere gevallen duurt het soms wel tot 2 weken of langer.

Symptomen van verkoudheid

Een verkoudheidsvirus zorgt ervoor dat het slijmvlies in de neus, bijholten en keel ontstoken raakt. Dat is ook wat verkoudheid écht is: een ontsteking van het slijmvlies in je keel en neus. De infectie veroorzaakt een ontstekingsreactie in de luchtwegen en dit zorgt voor een aantal symptomen. We benoemen de top 5 van meest voorkomende klachten.

Loopneus en verstopte neus: Dit omvat een loopneus, niezen en een verstopte of lopende neus als gevolg van ontsteking en zwelling van de slijmvliezen in de neus.                             

Keelpijn: Een zere keel is vaak een vroeg symptoom van een verkoudheid en kan variëren van mild tot ernstig.                                                                                                                

Hoesten: Een droge of productieve hoest kan voorkomen, meestal als gevolg van irritatie van de luchtwegen door slijm.                          

Niezen en verstopte neus: Niezen en een verstopte neus zijn vaak gevolgen van ontstoken neusslijmvliezen.                                                                                                               

Algemene malaise: Dit omvat vermoeidheid, lichte koorts (meestal onder 38°C), hoofdpijn en spierpijn.

Als je moeite krijgt met ademen, een piepend of gierend geluid maakt bij het ademen of zich steeds zieker voelt worden, bel dan de huisarts.

Niet alle symptomen komen bij iedereen voor. Ook komen ze niet altijd allemaal tegelijk voor. Dat is ook niet nodig om toch te spreken van een verkoudheid.

5 tips om je verkoudheidsklachten te verlichten

Een verkoudheid gaat over het algemeen vanzelf over. Maar je kunt de klachten zelf verminderen om sneller weer de oude te worden. We benoemen een aantal opties.

  • Rust goed uit: Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt om je immuunsysteem te helpen bij het bestrijden van het virus.
  • Hydratatie: Drink veel water en andere vloeistoffen om gehydrateerd te blijven. Dit helpt bij het losmaken van slijm en het verlichten van keelpijn.
  • De meest effectieve manier om een verkoudheid te behandelen is het spoelen van de neus en bijholten met een neusdouche met nasaal spoelzout. Je neus spoelen met zout water bij een verkoudheid helpt bij het verlichten van ademhalingsproblemen en het openen van verstopte luchtwegen. Dit wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

[products=blog_verkoudheidsklachten_5_tips]

  • Je neusslijmvlies raakt geïrriteerd door al het snuiten en snotteren. Smeer daarom een neuszalf op basis van zuivere honingin de neus. Die zalf biedt antibacteriële bescherming, brengt het neusslijmvlies tot rust en helpt het te herstellen.

[products=blog_verkoudheidsklachten_5_tips1]

NasuMel eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

NasuMel proefmonster aanvraag

  • Warme dranken: Warme thee of bouillon kan helpen bij het verlichten van de verstopping en van keelpijn.
  • Neusspray: Een neusspray die de neus wat ontzwelt, kan een verkoudheid wat aangenamer maken.

Let wel op! Een neusspray op basis van xylometazoline kan slechts een week achter elkaar gebruikt mag worden. Xylometazoline maakt het neusslijmvlies dunner. Hierdoor verdwijnt het verstopte gevoel in de neus. Doordat de werkzame stoffen ook de bloedvaten verwijden, wordt het neusslijmvlies weer dikker. De neus gaat daardoor na een tijd weer dichter zitten. Het gevolg: de gebruiker blijft de neusspray gebruiken om van het verstopte gevoel in de neus af te komen.

Voor mensen met chronische neusklachten kan Capsinol neusspray een uitkomst bieden. Capsinol is een geheel natuurlijke neusspray. Deze mag onbeperkt gebruikt worden en is niet schadelijk voor de neus.

Bekijk Capsinol neusspray

Onthoud dat de meeste verkoudheden enkele dagen tot een week duren voordat ze vanzelf verdwijnen. Als je symptomen ernstig zijn, langdurig aanhouden of verergeren, is het raadzaam om medisch advies in te winnen bij een zorgverlener.

Geraadpleegde bronnen:

EOS Wetenschap. 2023. Welke middeltjes helpen niet tegen verkoudheid. Geraadpleegd op 3 november 2023, van eoswetenschap.nl

FAQ

Werken antibiotica bij verkoudheid?

Antibiotica werken niet bij verkoudheden. Verkoudheden worden veroorzaakt door virussen, meestal rhinovirussen. Antibiotica zijn geneesmiddelen die specifiek zijn ontworpen om bacteriële infecties te behandelen.  

Werkt vitamine C bij verkoudheid?

Het effect van vitamine C bij verkoudheid is een onderwerp waar veel onderzoek naar gedaan is. Er is geen overtuigend bewijs dat vitamine C een verkoudheid kan genezen. Sommige studies suggereren dat het de duur en ernst van verkoudheidssymptomen kan verminderen.  

Word je verkouden worden van airconditioning?

Van airconditioning word je niet verkouden. Wel kan het een virus verspreiden of kun je klachten krijgen die lijken op een verkoudheid. Dit komt omdat de lucht uit een airco vaak erg droog is. Hierdoor raken je slijmvliezen geïrriteerd. 

Lees meer: Kun je verkouden worden van airco?


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen