Wat te doen tegen een verstopte neus?
Wat zijn de beste zelfzorgmaatregelen voor een verstopte neus? Wij geven een aantal tips in dit blog die je kunnen helpen.
Een verstopte neus kan zich op verschillende momenten voordoen. Overdag, s’ nachts in bed tijdens het slapen of tijdens momenten waarop je het fysiek al heel zwaar hebt zoals bij een zwangerschap*.
Daarnaast zijn er verschillende oorzaken die ter grondslag kunnen liggen aan een verstopte neus. Denk aan een verkoudheid of een allergie zoals hooikoorts.
Onze tips zijn toepasbaar, ongeacht wanneer je last hebt van een verstopte neus en wat de onderliggende oorzaak ook mag zijn.
Verderop op de pagina geven we ook antwoord op wat je kunt doen bij een verstopte neus bij je kind.
Snelle verlichting: een neusspray
Een verstopte neus (maar bijvoorbeeld ook een loopneus) is één van de klachten waarbij een neusspray een uitstekend hulpmiddel kan zijn. In dergelijke gevallen biedt een neusspray directe verlichting, vooral wanneer dat het ademen door je neus bemoeilijkt.
Op KNO-winkel vind je Capsinol Neusspray. Een medisch bewezen middel tegen een verstopte neus. In Capsinol is de stof ‘capsaïcine’ verwerkt. Capsaïcine komt van nature voor in chilipepers en staat bekend om zijn pittige smaak.
De stof veroorzaakt een tijdelijke sensatie of prikkeling van de slijmvliezen in de neus. Eén van de voordelen daarvan is dat het verlichting geeft van de verstopte neus. Het helpt je vrijer door je neus te ademen.
Capsinol wordt over het algemeen als minder verslavend beschouwd dan sommige andere neussprays die decongestiva bevatten, zoals oxymetazoline of xylometazoline.
Bekijk alle Capsinol Neussprays
Oplossing voor een altijd verstopte neus: een neusdouche
Heb jij constant, zelfs chronisch last van een verstopte neus? Dan is een neusdouche een effectief middel.
Met een neusdouche spoel je viezigheid uit je neus. Bijvoorbeeld overtollig slijm, snot en korstjes. Daarvoor gebruik je een speciaal soort zout (nasaal spoelzout). Zo maak je je holtes schoner, gezonder én vrij. En raak je van je verstopte neus af.
Inmiddels hebben we ook elektrische neusdouches in ons assortiment.
Oplossingen voor neveneffecten bij een verstopte neus
Een verstopte neus komt vaak niet alleen. Veel mensen hebben ook last van andere (neus)klachten. Ook daarvoor bieden wij oplossingen. Dus heb jij last van een verstopte neus én:
- keelpijn en/of hoesten? Dit kun je tegengaan met een effectieve keelspray.
- last van verstopte oren als gevolg van een verkoudheid? Dan is een neusdouche, net als bij een verstopte neus, een effectief middel.
- een droge en schrale neus? Dit kun je oplossen met een neuszalf tegen de irritatie, zoals NasuMel.
- Hoofdpijn? Gebruik daartegen ‘gewoon’ een pijnstiller als paracetamol.
NasuMel eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.
Wat te doen tegen een verstopte neus bij je kind
Een vaak verstopte neus is ook bij kinderen een bekend probleem. Ook bij heel jonge kinderen, zoals peuters of zelfs (pasgeboren) baby’s. Met name s’ nachts tijdens het slapen ervaren baby’s veel last van hun verstopte neus. Dat komt mede omdat baby’s vaak plat liggen. Dan kan het moeilijker voor ze zijn om door de neus te ademen.
Houdt een verstopte neus bij een baby goed in de gaten, omdat het de slaap en comfort kan beïnvloeden. Het gebruik van een luchtbevochtiger of het neerleggen van de baby met het hoofdje iets hoger kan helpen om verstopping te verminderen, en zachtjes uitzuigen met een neuspompje kan ook verlichting bieden. Als de neusverstopping ernstig lijkt of lang aanhoudt, is het raadzaam om een kinderarts te raadplegen.
Gelukkig is er ook dan genoeg wat je kunt inzetten voor jouw zoon of dochter. Zoals:
- NasuMel Neuszalf: geschikt voor alle leeftijden
- Rhino Horn Junior Neusdouche: geschikt voor kinderen t/m 12 jaar
- Baby Flaem Neuszuiger: om slijm en snot uit de neus van je baby te zuigen
- Capsinol Neusspray Mild: geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar
Bekijk al onze oplossingen voor een verstopte neus
* Ben jij zwanger en ervaar je last van een verstopte neus? Dan zou dat normaal gesproken geen probleem moeten zijn. Overleg voor de zekerheid eerst even met een verloskundige of huisarts. Zo sluit je alle twijfel uit.