Wat (zelf) te doen tegen oorpijn?
Zowel volwassenen als kinderen kunnen er flink last van hebben: oorpijn. Wat kun je daartegen doen? Het antwoord is: best veel. Maar wát precies, hangt af van de oorzaak.
De oorzaken van oorpijn lopen uiteen. En daarom de oplossingen ook. Daarom bespreken we hieronder per oorzaak wat je kunt doen tegen oorpijn. We beginnen met de meest voorkomende.
Weet je niet precies wat de oorpijn bij jou of je kind veroorzaakt? Dan is het wijs om eerst langs de huisarts te gaan. Doe dat ook als het gaat om heftige en/of chronische (aanhoudende) oorpijn.
Lees wat je kunt doen tegen oorpijn bij deze oorzaken:
Voordat we verdergaan: oorpijn kun je natuurlijk altijd direct bestrijden met pijnstillers als paracetamol. Die doen alleen weinig tegen de oorzaak. En je voorkomt er ook geen toekomstige oorpijn mee.
Ben je zwanger en heb je oorpijn? Dan zou je alle hieronder genoemde producten veilig moeten kunnen gebruiken. Maar: doe dit altijd in overleg met je verloskundige. Dan weet je zeker dat jij en je baby geen onnodige risico’s lopen. Met name als je pijnstillers wilt gebruiken: het liefst bestrijd je oorpijn zonder medicijnen tijdens je zwangerschap. Maar dat wil niet zeggen dat je ze helemaal moet mijden. Nogmaals: overleg met je verloskundige, dan heb je zekerheid.
Wat te doen tegen een pijnlijke oorontsteking?
Oorontstekingen geven vooral een stekende pijn, meestal aan 1 kant. Ze geven ook symptomen als jeuk, schilfers en irritatie. Bij deze symptomen kunnen oordruppels helpen.
[products=blog_oorpijn_oordruppels]
Normaal gesproken gaat een oorontsteking vanzelf over, binnen 2 á 3 dagen. Is dat bij jou of je kind anders? Raadpleeg dan de huisarts.
Er zijn 3 soorten oorontsteking, die we hieronder apart behandelen.
Gehoorgangontsteking
Een gehoorgangontsteking krijg je door bacteriën, die je huid binnendringen bij wondjes. Meestal ben je zelf verantwoordelijk voor die beschadigingen van je gehoorgang. Bijvoorbeeld door in je oor te peuteren, of te krabben bij jeuk.
Wil je gehoorgangontstekingen in de toekomst voorkomen? Peuter of krab dan niet in je oren. Want daardoor veroorzaak je wondjes.
Middenoorontsteking
Een middenoorontsteking heeft meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld ophopend oorsmeer of bacteriën en in wat mindere mate schimmels. Baby’s kunnen ook flink last hebben van een middenoorontsteking, vooral in de nacht.
Wil je middenoorontstekingen in de toekomst voorkomen? Voorkom dan ophopend oorsmeer, als volgt:
- Geen wattenstaafjes meer te gebruiken
- Je oren uit te laten spuiten bij de huisarts
- Daarnaast kun je zelf op een goede manier oorsmeer verwijderen met een oordouche, cerumenpen of oorspray.
[products=blog_oorpijn]
Binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking krijg je door bacteriën, die je huid binnendringen bij wondjes. Of doordat je middenoorontsteking of luchtweginfectie zich uitbreid. Maar ook een verkoudheid of griep kan de boosdoener zijn.
Binnenoorontstekingen komen niet zo vaak voor als de andere 2 vormen van oorontsteking. Bij deze vorm kun je last krijgen van duizeligheid en onbalans. Want in het binnenoor bevat belangrijke delen die verantwoordelijk zijn voor je evenwicht. Als die ontstoken raken, kan dat dus verstoord raken.
Andere typische symptomen van een binnenoorontsteking zijn een ‘verstopt’ gevoel, pijn, misselijkheid, overgeven, koorts en tijdelijk gehoorverlies.
Wil je binnenoorontstekingen in de toekomst voorkomen? Zorg dan dat bacteriën zo min mogelijk kans krijgen om een ontsteking te veroorzaken in je binnenoor. Dus peuter of krab niet in je oren zodat je geen wondjes krijgt.
Neem daarnaast maatregelen tegen (de symptomen van) virussen als verkoudheid, griep en corona.
En/of voorkom een middenoorontsteking, met name door ophopend oorsmeer tegen te gaan (zie hierboven).
Wat te doen tegen oorpijn in een vliegtuig?
Oorpijn bij vliegen ontstaat door drukverandering, net als bij zwemmen. Met name tijdens het opstijgen en landen van het vliegtuig. Daarom beschrijven mensen hierbij ook een ‘drukkende’ oorpijn.
De oorpijn hoort weer te verdwijnen wanneer het vliegtuig op hoogte is, of weer geland is. Is dit bij jou of je kind anders? Raadpleeg dan de huisarts.
Wil je oorpijn tijdens vliegen in de toekomst voorkomen? Draag dan oordoppen. Die zorgen ervoor dat de druk op je oren gelijk blijft.
[products=blog_oorpijn_vliegtuig]
Wat te doen tegen oorpijn na zwemmen?
Oorpijn na zwemmen ontstaat door drukverandering, net als bij vliegen. Het heeft dus weinig te maken met water in het oor zelf.
Is jouw hobby duiken? Dan heb je te maken met grotere drukverschillen, omdat je dieper onder water komt.
Wil je oorpijn na het zwemmen in de toekomst voorkomen? Draag dan oordoppen. Die zorgen ervoor dat de druk op je oren gelijk blijft.
[products=blog_oorpijn_zwemmen]
Wat te doen tegen oorpijn door keelpijn?
Keelpijn en oorpijn komen vaak samen voor. Of de oorpijn ook dóór de keelpijn komt? Dat is moeilijk te zeggen. Misschien is het juist wel omgekeerd: als je middenoor ontstoken is, kun je daar ook in je keel last van hebben. Maar je kunt ook merken dat je oor pijn doet bij het slikken.
Hoe dan ook: de oorzaak is waarschijnlijk een ontsteking in je keel en/of je oor. Die moet na ongeveer 2 á 3 dagen vanzelf verdwijnen. Is dat bij jou of je kind anders? Raadpleeg dan de huisarts.
Tot die tijd kun jij of je kind verschillende oplossingen gebruiken tegen de symptomen van zowel oor- als keelontsteking:
Wat te doen tegen oorpijn door verkoudheid, griep of corona?
Oorpijn is ook een bekend symptoom bij verschillende virussen. Bijvoorbeeld verkoudheid, griep en corona.
Door verkoudheid komt er bijvoorbeeld extra druk op je trommelvliezen te staan. Terwijl ook je slijmvlies opzwelt. Daardoor kun jij of je kind een lichte tot zware oorpijn ervaren.
Normaal gesproken herstel je binnen een paar dagen tot enkele weken van deze ziektes. Is dat bij jou of je kind anders? Raadpleeg dan de huisarts.
Tot die tijd zijn er verschillende oplossingen tegen (de symptomen van) virussen als verkoudheid, griep en corona.
Wat te doen tegen oorpijn door kiespijn?
Ja, oorpijn wordt ook weleens veroorzaakt door kiespijn. Want via de zenuwen kan kiespijn uitstralen naar de oren. Dit noem je ‘referred pain’.
Maar het omgekeerde kan óók waar zijn. Want kiespijn kan ook het gevolg zijn van een flinke verkoudheid, griep of verstopping van je neusbijholtes.
Daarom is het belangrijk dat je zekerheid hebt over de oorzaak van beide pijnen. Ons advies: laat je kiespijn onderzoeken door een tandarts of kaakchirurg.
Wacht anders tot je verkoudheid, griep of bijholteverstopping voorbij is. Zijn dan ook zowel je oor- als kiespijn voorbij? Dan weet je wat de oorzaak was. Je kunt hierbij onze producten tegen verkoudheid en neusverstopping gebruiken.
Erge oorpijn? Gebruik dan ook pijnstillers
Voor de zekerheid herhalen we het nog een keer: als de oorpijn echt hevig of zelfs extreem is, twijfel dan niet en gebruik pijnstillers. Uiteraard wel altijd volgens de voorgeschreven dosering. Hopelijk werkt dat op korte termijn tegen de pijn.