Wat zijn effectieve oplossingen tegen snurken?
Snurk je? Of heb je een snurkende partner? Soms kan dat grote problemen veroorzaken. Veel mensen hebben er last van. Dus alle reden om hier met elkaar en anderen over te praten. En: om een goede oplossing te vinden. Want die zijn er!
Er zijn veel producten tegen snurken op de markt. Maar wat zijn nu de beste, meest effectieve oplossingen? Hieronder zetten we ze voor je op een rij.
Oplossingen tegen snurken:
- Gezonder leven
- Oefeningen om de tongspieren te versterken
- Hulpmiddelen om de luchtwegen vrij te maken
- Anti-snurkbeugel gebruiken
- Operatie tegen snurken
- Onderzoek in een slaapkliniek
Gezonder leven
Zoals je kunt lezen in ons artikel over de oorzaak van snurken, kan leefstijl een verschil maken. Daar liggen dan ook direct een aantal mogelijkheden om de kans dat je (of jouw partner) snurkt, kleiner te maken:
- Stoppen met roken (zodat de keelholte niet meer geïrriteerd raakt)
- Afvallen (zodat er minder vetweefsel in de keelholte zit)
- Geen of weinig alcohol drinken, met name vlak voor het slapen gaan (zodat de mond-, tong- en keelspieren niet verslappen)
Slik je of slikt jouw partner spierverslappende medicijnen? Overleg dan met de huisarts of die afgebouwd kunnen worden.
Oefeningen om de tongspieren te versterken
Een andere natuurlijke oplossing kan zijn om de tongspieren te versterken. Dat kan iedereen zelf doen, met eenvoudige oefeningen:
- Steek je tong zo ver mogelijk recht naar voren uit. Daarna brengt u het puntje van de tong naar je neus. Vervolgens ga je met de tong omlaag naar uw kin. Tot slot naar uw linker- en rechterwang. Doe dit iedere dag 10 keer.
- Maak een vertraagde slikbeweging; doe er 5 seconden over. Houd daarbij zo veel mogelijk druk in uw keel. Doe dit iedere dag 5 keer.
Deze oefeningen zijn bedacht door de Britse KNO-arts Mike Dilkes. Hij schreef het boek Stop met snurken. In dit boek staan nog veel meer van dit soort oefeningen.
Door de oefeningen iedere dag te doen, versterkt je jouw tongspieren. Zo zakt de tong minder makkelijk naar achteren wanneer jij of jouw partner slaapt. Hierdoor wordt het snurken minder of verdwijnt zelfs helemaal.
Hulpmiddelen om de luchtwegen vrij te maken
Een verstopte neus – door verkoudheid of allergie bijvoorbeeld – is een grote veroorzaker van snurken. Daar bestaan relatief simpele oplossingen voor:
Al deze producten zorgen ervoor dat de neusgangen weer openen. Zo wordt het snurken minder. Daarnaast helpen deze hulpmiddelen ook om overdag minder benauwd te zijn. Bijvoorbeeld tijdens het sporten.
Ook geschikt als oplossing bij snurken tijdens zwangerschap!
Neusspreiders
Neusspreiders verwijden de neusgangen. Hierdoor krijg je meer lucht binnen via de neusademhaling en zul je minder gauw door je mond gaan ademen. Niet alleen fijn tegen het snurken, maar ook tijdens sport of yoga.
Effectieve neusspreiders zijn de NoseWings. Ze werken op basis van afstotende magneetjes. Hierdoor worden de neusvleugels voorzichtig uit elkaar geduwd worden. Ze zijn gemakkelijk in te brengen en zijn herbruikbaar.
Anti-snurkbeugel gebruiken
Een snelle oplossing is het gebruik van een anti-snurkbeugel. Deze oplossing is klinisch bewezen. De ervaringen van vele snurkers spreken eveneens boekdelen.
Een anti-snurkbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak in een voorwaartse positie gehouden wordt wanneer jij (of jouw partner) slaapt. Daardoor gaat lucht gemakkelijker door de keelholte. Je hebt weinig last van het dragen van de beugel. Terwijl het effect op snurken vaak spectaculair is.
Operatie tegen snurken
Soms helpt een thuisoplossing niet (goed) tegen snurken. Bijvoorbeeld omdat uw neustussenschot scheefstaat. Daarom is in sommige gevallen een medische oplossing geboden: een operatie.
Met een operatie wordt je neus geopend. Soms kun je ook geopereerd worden aan je huig en verhemelte. Dan is er minder kans op trillend weefsel achterin de mondholte.
Let op: slechts weinig mensen komen in aanmerking voor zo’n operatie. Dus zijn de snurkklachten (of die van je partner) ernstig en hardnekkig? Ga dan allereerst naar de huisarts om verdergaande oplossingen als deze te bespreken.
Onderzoek in een slaapkliniek
Weet je niet goed wat het snurken bij jou (of jouw partner) veroorzaakt? Laat dit dan eerst goed onderzoeken in een slaapkliniek. Daar kunnen ze je vervolgens goed adviseren over de juiste oplossing.
Wat is nu de beste oplossing tegen snurken?
We hopen dat dit artikel je een goed idee heeft gegeven over de mogelijke oplossingen tegen snurken. Maar wat is nu de beste voor jou (of je partner)? Hier kun je achter komen door:
- Ons te bellen voor advies (085 773 20 80)
- De problemen te bespreken met je huisarts
- De problemen te laten onderzoeken in een slaapkliniek