Reukverlies
Verschillende vormen van reukverlies maken dagelijkse taken een uitdaging. Reuktraining kan mogelijk verbetering brengen.
Wat is reukverlies?
Het hebben van een goed werkend reukvermogen is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Verschillende soorten reukstoornissen kunnen het dagelijks leven bemoeilijken en spanning veroorzaken. Deze omvatten:
- Parosmie (vervormde reuk)
- Fantosmie (het ruiken van geuren die er niet zijn)
- Hyposmie (verminderd reukvermogen)
- Anosmie (volledig reukverlies)
Elk van deze stoornissen kunnen op hun eigen manier het dagelijks leven verzwaren en voor spanning zorgen.
Een reukstoornis kan een grote invloed hebben op je leven. Je kan er somber van worden, omdat je het ruiken (en proeven) zo mist. Ook onzekerheid is een veelgehoorde klacht, omdat mensen bijvoorbeeld bang zijn dat ze zelf niet lekker ruiken.Bovendien dient geur als een waarschuwingssignaal. Denk bijvoorbeeld aan het detecteren van een gaslucht of bedorven eten. Het onvermogen om deze geuren waar te nemen, kan gevaarlijk zijn.
De duur van reukverlies is afhankelijk van de oorzaak. In de meeste gevallen is het tijdelijk, maar het kan ook blijvend zijn.
Oorzaken van reukverlies
Je kunt op verschillende manieren je reuk verliezen of minder scherp ruiken dan je gewend was. Het is een bekend gevolg na een besmetting met het coronavirus. Maar ook een val op het hoofd (letselschade), roken, een ernstige verkoudheid of simpelweg ouder kunnen hiervoor zorgen.
Je reuk verbeteren met reuktraining
StimuScent reuktraining kan worden gezien als een vorm van fysiotherapie voor de neus. Je stimuleert je reukzin, en traint je hersenen om geuren weer (correct) te herkennen. Bij mensen met reukverlies als gevolg van COVID-19, ernstige verkoudheidsvirussen of hoofdletsel is aangetoond dat reuktraining het reukvermogen bij sommigen kan verbeteren.