Snurken
Lig je wakker van gesnurk? Snurken is vaak een teken van een slechte ademhaling tijdens het slapen. Deze producten helpen je minder te snurken en zo beter uit te rusten.
Snurken is voor jezelf en voor je partner zeer vervelend. Het is een groot probleem voor jezelf en anderen die er niet door kunnen slapen.
Wat is snurken?
Snurkgeluid ontstaat door een vernauwing in de luchtweg tussen de neusgaten en stembanden. Daar gaat de lucht langs wanneer je inademt, ook wanneer je slaapt.
Wanneer de lucht snel door een vernauwing ‘geperst’ wordt, ontstaan snurkgeluiden. Je kunt het vergelijken met het leeglopen van een ballon. Veel lucht stroomt dan snel door een nauw punt met als gevolg dat dit gaat trillen en het bekende snurkgeluid maakt.
Twee soorten snurken
Er zijn twee soorten snurken: keelsnurken en neussnurken. Wanneer de vernauwing in de keel zit, ontstaat het snurken hier en heet het keelsnurken. Bij een vernauwing in de neus, noem je dit neussnurken. Voor beide soorten zijn er andere oplossingen.
Wat te doen tegen snurken?
Gelukkig is er wat te doen tegen het snurken. Zo kun je zelf dingen doen om het te verminderen. Bijvoorbeeld door gezonder te leven. Roken, alcohol en overgewicht vergroten de kans op snurken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van hulpmiddelen bij snurken.
Keelsnurken
Een anti-snurk beugel herpositioneert je kaak tijdens het dragen, zodat de luchtweg meer ruimte krijgt. Meer lucht en minder gesnurk dus!
Neussnurken
Neusspreiders en neusstrips geven de neus meer ruimte en zo meer lucht. Doordat de neusingang verwijdt, is er minder kans op snurken door de neus. Als je minder goed door je neus kunt ademen, bestaat er ook een kans dat je door je mond gaat ademen. Dit vergroot de kans op keelsnurken. Met een neusspreider is er dus ook kans dat keelsnurken vermindert.
Je kunt daarnaast je neus spoelen met een neusdouche om vrijer te ademen. Hierdoor worden je neus en neusbijholten vrijer waardoor er minder kans is op een vernauwing.